Понеделник, 27 Май 2024, 02:34

Древен ритуал или друга причина: защо запалиха огньове в Чавдар?

20 Април, 15:21
(0) (0)
Средногорие - Новини
Прочетена: 1300 15


Снимка на запалени огньове около дръвчета в с. Чавдар обикаля социалните мрежи. Хората се питат каква е причината за това - древен ритуал или дейност с практическа насока?

Отговорът е прост: защита от слана на овошки.

Когато времето се затопли и дните станат по-дълги, пъпките на овошките започват да се отварят постепенно. Ще се появят цветове и листа и ако опрашването мине успешно, ще се образуват завръзите на бъдещите плодове.

Но какво ще стане, ако овошките цъфнат твърде рано през сезона?

Ами ако това топло пролетно време е последвано от силна слана? В такъв случай цветовете на овошките ще загинат, а нежните млади листа могат да се превърнат в каша. Това ще увреди здравето на дървото и ще попари надеждите ви за добра реколта.

Един от старите изпитани методи за защита на овошките е чрез палене на огън и дим.

Това е традиционен метод, който е бил най-често използван в миналото за защита на овощните градини от замръзване. Идеята е да се запали огън (от мокра слама например) между овощните дървета или лозята, за да се покрият с дим. Този метод все още се използва от търговските производители.

Димът предотвратява излизането на топлина от повърхността на земята. Неговият ефект е подобен, макар и в много по-малък мащаб, на ефекта на облаците. Както знаем сланите се случват почти винаги, когато небето е ясно. Облаците намаляват разликата между дневните и нощните температури. А димът на свой ред имитира заслоняващия ефект на облаците.

От друга страна е ясно, че огънят поддържа по-висока температурата около насажденията. Но всяка подобна дейност трябва да е контролирана от човека.


Източник: https://www.meteobalkans.com/

Коментари (15)

 • Отговори (6) (7)
  1. добавен от: Мирослав Стефанов 20 Април, 15:26

  Наистина ли има хора които са толкова откъснати от живота и се чудят..

 • Отговори (7) (5)
  2. добавен от: Жорж Писателя 20 Април, 22:54

  Това е наистина невероятно. Бих написал един прекрасен, автентичен и истински разказ за тези хора и за случващото се там. Великолепно че все още има такива хора и такива традиции и идеи

 • Отговори (7) (11)
  3. добавен от: Анонимен 21 Април, 07:39

  Отговора е простотия човешка, и къде дремаха пожарникари и полицаи ,та не взеха отношение по това нерагламентирано палене на огън, така стават пожарите. Институциите дремат и после олеле кой ми сра в гащите.

 • Отговори (7) (8)
  4. добавен от: Гошо Гинчев 21 Април, 08:42

  На основание снимките, да се санкционират с актове,за да не стане традиция тази опасна и порочна практика.

 • Отговори (9) (6)
  5. добавен от: Анонимен 21 Април, 09:59

  №3,4. Ти тъпанар ли си?

  • (0) (3)
   1. добавен от: Анонимен 21 Април, 13:10

   Има си наредби и противопожарниб

  • (6) (4)
   2. добавен от: Анонимен 21 Април, 13:21

   Има си наредби и противопожарни правила и неможе всеки да си пали огън където му хрумне колкото и екзотично да изглежда това,а относно традициите,то традиция е хората да си палят и стърнищата, ама колко бели и пожари станаха заради това,като се обърне колата пътища много, така,че не давайте за пример подобни безумия, а сега да видим кой е тъпанара номер 4.

  • (0) (2)
   3. добавен от: Анонимен 21 Април, 13:23

   Поправка номер 5.

 • Отговори (5) (7)
  6. добавен от: Жорж Писателя 21 Април, 12:04

  Лозята на цяла Франция горят по това време. Номер пет е напълно прав.

  • (8) (1)
   1. добавен от: Анонимен 21 Април, 13:56

   Не ви отива като писател,да давате лош пример на хората, като знаем миналото лято, не сами в България, но и в целия свят какви страшни пожари е имало, а относно Франция имам братовчедка която живее и работи там,но определено не е споменавала такива неща.

 • Отговори (4) (3)
  7. добавен от: С.Б. 23 Април, 12:17

  До № 3 и № 4
  "Невежеството е голяма сила" - Марк Твен

  С такива прости хора никога няма да просперираме (отчайвате ме)! Преди да се изкажете неуважително, се запознайте с практиките по света и одобрените средства предлагани в България. Това, което с Вашите възможности схващате просто като запалени огньове, са от институционално одобрени за прилагане и предлагани от сертифицирани производители парафинови свещи в безопасни метални контейнери за защита от слана.
  № 3 и № 4, напрегнете се поне да четете, мисленето е по-сложна работа! А да се създаде храна има още много усилия, разходи и труд, безсънни нощи, лишения, климатични поражения и други.
  Както казва народа - не става "Ори, мели и яж!".
  Мислете!

  П.П. Всички незащитени овошки в района бяха поразени от сланата.

 • Отговори (1) (3)
  8. добавен от: Анонимен 22 23 Април, 18:20

  Отличен си номер 7. Точно такъв отговор, компетентен и професионален трябваше за всички такива всичкознаещи и винаги готови да уплюят всичко ново и различно, като 3 и 4, хубаво ги подреди. Друг път дано се замислят преди да пишат глупости и дано започнат да четат и да мислят, както завършваш с пожеланието.

  • (2) (1)
   1. добавен от: Анонимен 25 Април, 06:58

   Прибери езика номер 8,че стигна до земята.

 • Отговори (0) (3)
  9. добавен от: С Р 23 Април, 22:58

  Толкова ли е трудно преди да пишем нещо просто да напишем "anti frost candles" в Google и да видим , че в страни като Франция и Швейцария е дългогодишна практика да се предпазват лозята и овощните градини по този метод. А когато сладко отхапваме от някой плод да си кажем Благодаря , че има хора който са се погрижили да го има този плод.

  • (3) (0)
   1. добавен от: Гошо Гошев 25 Април, 08:02

   Ха,ха, ха прибери торбата с лъжите господин пироман,и не подтиквай хората към такива неща. Просто вашата простотия и дивотия е потресаваща,пожарникари,горски, доброволци цяло лято се бориха с пожари,унищожени бяха огромно количество земя,горски масиви и човешки съдби,но ганьовците искат екзотика и да си играят с огъня. Вие нямате връзка с главния мозък и чувство за отговорност. Заслужавате при такива бедствия, хем да сте на първа линия, хем да плащате на хората и държавата . Осъзнайте се и престанете да давате съмнителни примери с други държави, тука е България и се мъчи да създаваме нещо,а хора като вас искат да го развалят. Идват жеги не плюйте на труда на хората и не създавайте предпоставки за такива неща.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

Ще успее ли Балкан да спечели титлата в НБЛ?

Анкета » коментари (0)

Ще успее ли Балкан да спечели титлата в НБЛ?

отговори
Да (31)
70% Complete
Не (18)
70% Complete
Ще бъде много трудно (8)
70% Complete
Не знам (4)
70% Complete