Петък, 17 Май 2024, 14:41

"Друм за орисани" - творчески изказ на българската душевност

24 Септември 2014, 19:33
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1724 0


Стефка Граматикова, председател на Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев” - Ботевград, откри вечерта, на която бе представен литературният сборник „Друм за орисани”. Тя запозна присъстващите с историята по написването на сборника, замислен по повод 50-годишнината на организираната литературна дейност в Ботевград. Книгата се издава една година по-късно, но по-важно е какво ще кажеш  с една книга, отколкото кога ще я издадеш, подчерта Стефка Граматикова.
Официални гости на събитието бяха  полк. Николай Живков, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса – Ботевград, благодарение на когото са осъществени ползотворни връзки с хората, ползотворното сътрудничество с които допринесе издаването на сборника. Тук бе акад. Григор Велев, председател на Българската академия на науките и изкуствата, акад. Маргарита Каменова, гл. секретар на БАНИ и рецензент на сборника, Костадин Костадинов, член на БАНИ и подредседател на Асоциацията на българите по света, д-р Петър Велев, собственик на Екофарм и съсобственик на  Джи фармасютикъл – Ботевград, основен благодетел и меценат на Дружеството на литературните творци.
Маестро Валентин Стамов, композитор и автор на филмова музика, изпълни на пиано свои творби, вдъхновени от творбите, представени пред публиката.
„Творците, представени в книгата „Друм за орисани”, избрали това сполучливо заглавие, наистина са орисани от магията на словото, подчерта в изказването си акад. Маргарита Каменова. Тяхното изкуство пресъздава трудолюбието, съвестта и честа на нацията. Горещо препоръчвам на българския читател и особено на младите хора да прочетат творбите в сборника, за да станат съпричастни към душевността на група талантливи творци от Ботевград”.
Акад. Григор Велев обяви, че Дружеството на литературните творци вече е асоцииран член на българската академия на науките и изкуствата.
В хода на поетичната вечер бе представена видео визитка за всеки един член на дружеството. Ученици от ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” изпълниха стихове, включени в сборника. Членовете на дружеството също представиха свои нови творби.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (247)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete