Понеделник, 6 Май 2024, 20:51

Духовият оркестър и мажоретките взеха участие в 33-ти Международен фестивал в Полша

5 Юли 2017, 16:15
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3792 12


Младежки духов оркестър и мажоретен състав при НЧ „Христо Ботев – 1884г.“- гр. Ботевград се завърнаха от Швече – Полша, където от 29 юни до 1 юли участваха в 33-ти Международен фестивал на духовите оркестри и мажоретни състави. Във фестивала взеха участие България, Литва, Чехия, Унгария и няколко оркестъра на Полша. Фестивалът е организиран от Център за култура и спорт в гр. Швече, а основен спонсор е местен завод за целулоза. По големина град Швече се доближава до Ботевград, а населението наброява 30-40 000 души.

Откриването на фестивала бе изключително тържествено на стадиона в град Швече, където освен индивидуалните изпълнения на филмова музика, оркестрите направиха общо изпълнение – сигнала на Фестивала и оркестрация по музика на Вангелис от филма „Огнени колесници“.

По традиция всяка година кметът на града връчва ключа на град Швече. Тази година той бе връчен на Константин Гайдарски – диригент на младежки духов оркестър Ботевград, което е гордост за целия състав.
„Силно сме впечатлени от гостоприемството и високия професионализъм на екипа, организирал фестивала. С удоволствие слушахме изпълненията на останалите оркестри, които бяха на много високо ниво“, заяви Константин Гайдарски.

В дните на фестивала бяха изнесени два дневни и три вечерни концерта и два парада по улиците на Швече. Парад и концерт бе изнесен и в град Варлюбе, където кмета на града връчи поздравителен адрес и статуетка на състава.

Вечерните концерти бяха изпълнени на сцената на амфитеатъра в Швече със страхотно осветление и озвучаване под аплодисментите на публиката, която с часове се наслаждаваше на изпълненията на съставите. Дъждът и студеното време не успяха да провалят празника.

Всички състави бяха приети от кмета на града, който връчи плакети и подаръци. Диригентите обмениха информация и споделиха своя опит помежду си.

„Позволихме си да поканим оркестъра на град Швече да гостува на празниците на духовите оркестри в град Ботевград през 2018г. След този пореден фестивал нашите приятели се увеличиха. Очакваме ги в Ботевград“, споделя Гайдарски.

Диригентът  оценява представянето им като много добро: „За пореден път доказахме, че когато отиваме на подобни фестивали на високо ниво  оркестрантите и мажоретките се мобилизират и представяме Ботевград по най-добрия начин. Дадохме всичко от себе си и се представихме много добре. Изключително съм доволен, че успяхме да покажем такова ниво. Изненадан съм, тъй като нашият състав е много млад. Момчетата, които бяха в редиците на състава до преди години, вече не са част от него и сега съставът ни е изключително млад. Част от момчетата са 4-ти, 5-ти клас,  а другата част са около 10-ти клас. Нашият състав бе с най-младите участници. Щастливи сме, че имахме възможността да бъдем част от този фестивал. Чрез такива мероприятия искаме да развиваме нашите оркестранти и мажоретки. За нас това беше едно ползотворно участие“, добави диригентът.



Източник: balkanec.bg

Коментари (12)

  • Отговори (9) (0)
    1. добавен от: Анонимен 5 Юли, 21:05

    По големина град Швече се доближава до Ботевград, а населението наброява 30-40 000 души. :shock: :shock: :shock:

    • (8) (0)
      1. добавен от: Анонимен 5 Юли, 21:07

      Тез поляци едно население не могат си пребоят :lol:

    • (2) (0)
      2. добавен от: Анонимен 5 Юли, 21:14

      10 000 е 33% от 30 000 и 25% от 40 000. 25-30% си е сериозна статистическа грешка. Тези поляци на колко водки са били когато са преброявали населението си?

    • (2) (0)
      3. добавен от: Анонимен 5 Юли, 21:16

      По тази логика населението на Полша е 35-45 млн души.

  • Отговори (10) (0)
    2. добавен от: Анонимен 5 Юли, 21:06

    Доближава се, ама не може да го достигне! Нито по количество, нито по качество! :uups:

  • Отговори (2) (1)
    3. добавен от: Анонимен 5 Юли, 21:27

    Град Швече според Гугъл има население от 25 614 жители, Общината е 32 866 жители. Данните са за 2008 година.

  • Отговори (4) (8)
    4. добавен от: Иван 6 Юли, 12:06

    Браво на Оркестара и мажоретките, най-вече на оркестара. За това, че се трудат и с всички сили продължават напред. Вие сте гордоста на нашия малък град. Всички граждани трябва да се гордеем с вас и с това което правите. Огромни поздравления на диригента Гайдарски. Още веднъж БРАВО момчета и момичета❤️

    • (7) (0)
      1. добавен от: Анонимен 6 Юли, 19:07

      Не е лошо и ти да се потрудиш и да завършиш поне втори клас :uups:

  • Отговори (7) (9)
    5. добавен от: Анонимен 6 Юли, 14:54

    Коце, свирихте ли химна на България?

  • Отговори (1) (2)
    6. добавен от: Краси 7 Юли, 23:39

    Браво Коце , горд съм че те познавам!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 9 Юли, 23:11

    Има ли право госпожа да забрани на дете да съобщи на родителите си за създаден проблем?

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 10 Юли, 20:53

      ако проблема не е сериозен, какъв е смисъла родителите да бъдат тревожени напразно, като тези родители биха внесли излишна паника за дадения проблем -_- :!:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete