Понеделник, 6 Май 2024, 02:51

Две незаконно изградени ферми премахва общината в ж.к. „Саранск”

13 Октомври 2017, 14:21
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3494 5


Община Ботевград има вече предприети конкретни действия за ограничаване отглеждането на селскостопански животни в регулационните граници на Ботевград.

Това каза днес кметът Иван Гавалюгов на редовен брифинг с медиите по повод дългогодишния проблем с безстопанствените животни. От думите му стана ясно,че на територията на ж.к.”Саранск” има цели ферми, които са оформени като стопанства за отглеждане на селскостопански животни, в които има и коне. Те се намират зад блок 11 и блок 15. 

До собствениците, отглеждащи коне и крави, вече са изпратени предупредителни писма. Кметът Гавалюгов лично е разговарял с тях и им е дал срок да направят нужната реорганизация и съответно да изведат животните, които се намират в регулациите на Ботевград.”Това ще доведе със сигурност на все по-малко безстопанствени животни, защото се доказа, че тези хора нямат възможност или желание да се грижат за тези животни, като добри стопани. Разбира се не очакваме да изчезнат всички коне и крави от Ботевград, но постепенно да ги ограничим”, добави кметът Иван Гавалюгов.

 Кметът Иван Гавалюгов припомни, че в община Ботевград от много години съществува една общинска наредба, която ограничава отглеждането на домашни животни.  Съгласно нея е забранено отглеждането на едри преживни и копитни животни в регулационните граници на Ботевград – коне, крави, магарета.

 „Дали сме краен срок до края на октомври, собствениците на тези незаконно изградени и ползващи се ферми, да ги освободят и съответно да ги премахнат, а животните да бъдат изведени. За момента общината проявява разбиране, но след изтичане на срока, ще бъдат предприети действия. Изключително сме добронамерени, независимо, че можем да наложим съответните санкции”, заяви Гавалюгов.

Въпросната наредба я има от много години и тя не е приета от настоящия състав на Общински съвет. До момента не се е контролирало нейното спазване. „Убеден съм, че много хора не знаят за съществуването й, както и на ограниченията, които тя налага. До момента тя си останала просто като един документ само на хартия и не се е контролирало спазването й и прилагането й”, подчерта кметът.

Електропастирът в района на ПИК-а, който е монтиран в началото на пролетта тази година, не може да обхване територията на потенциално опасните участъци, където ненадейно излизат животни на пътя, допълни кметът Иван Гавалюгов .Препоръката на общината е собствениците на коне или крави да не ги  оставят безпризорни. По този повод кметът добави, че има десетки издадени актове, много от тях вече са платени.

Електропастирът е монтиран от заведение „Оазис” до пътя, водещ за блоковете 14 и 15 на ж.к. „Саранск”. „На практика електропастирът загражда една голяма ливада и е монтиран с идеята да ограничи достъпа на животни до пътя на ПИК-а.

По думите на Гавалюгов обаче коне и крави на центъра на Ботевград отдавна няма. „Това не означава, че ни ги намираме на други места,  но считам, че поне сме ограничили периметъра им.

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (9) (1)
    1. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 15:47

    Почти в центъра на града , улицата е "Тодор Каблешков" - 4
    Стадо от 7-8 крави , затворени от години в двор без канализация и каквито и да било санитарни условия! Смрад и мизерия!

  • Отговори (3) (4)
    2. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 16:59

    Няма ли други институции, та Кмета да обикаля свинарниците?

    • (3) (4)
      1. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 23:04

      Ами свинар и кучкар къде да обикаля?

  • Отговори (1) (1)
    3. добавен от: аз 15 Октомври, 01:59

    Всички знаем колко много ви боли като гледате от далече санирането тульовски подлоги драскачки и като си помислите колко парички щяхте да свлечете покрай банюгата крадец!Но пишете поне учите буквите защото бяхте твърде неграмотни!А авантата огромна ще се явява в сънищата ви като ангел с нежни крилца!Ех спомени спомени от микия ст ол и дивана от репортажа на БТВ .

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 04:48

    Похвална е идеята,но да се забрани движението на каруци в града

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete