Събота, 4 Май 2024, 04:18

Две осъдителни присъди за нарушени избирателни права

4 Октомври 2014, 17:40
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1096 1


В Кнежа и Плевен са постановени осъдителни присъди за нарушения против избирателните права на гражданите.
Прокуратурата е повдигнала обвинение на 45-годишен мъж от град Кнежа по чл. 167, ал. 2 от НК (склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия).

Районният съд на Кнежа е постановил 6-месечна пробация за извършителя, информират от пресцентъра на прокуратурата, цитиран от БТА.

Прокуратурата е повдигнала обвинения и на 62-годишна жена от Плевен по чл. 167, ал. 2 от НК. Районният съд на Плевен е постановил 1-годишна пробация за извършителя.

От началото на предизборната кампания до момента са образувани 53 досъдебни производства, две от тях - бързи.

По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва: АП - София - 19, АП - Пловдив - 8, АП - Варна - 4, АП - Бургас - 9, АП - В. Търново - 13, се посочва в съобщението.

Образуваните проверки са 324, а постановените откази - 210. Изпратените преписки на други органи по компетентност са 13.

Националното междуведомствено звено между Прокуратурата, ДАНС и МВР продължава работата си, като сигнали за нарушения могат да се подават в прокуратурите по места и в районните полицейски управления.

Проверките продължават на територията на цялата страна. Специализирани полицейски действия срещу нарушения, касаещи избирателните права на гражданите, са осъществени на 2 и на 3 октомври на територията на цялата страна, информират от пресцентъра на МВР.

Работата на служителите на МВР е протекла под ръководството и съгласувано с прокуратурата. Действията са в изпълнение на разпорежданията на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов и издадена от главния секретар Светлозар Лазаров заповед, се уточнява в съобщението.

Иззети са списъци, тетрадки, флаш памети с имена на хора, телефонни номера и адреси. Установени са и лица, за които са събрани данни, че са получили парични суми за упражняване правото си на глас за конкретна политическа сила. Съставени над 930 предупредителни протокола по Закона за МВР.

Източник: http://dir.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete