Събота, 2 Март 2024, 15:27

Дядо Добри от Байлово става днес на 99 години

20 Юли 2013, 11:21
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 3648 0


Старецът, когото започнаха още приживе да наричат светец, отказал всякакви почести за празника

Дядо Добри от Байлово навършва днес 99 години. Светецът, който е роден през 1914 г. няма да отбелязва рождения си ден. От селото искали да му направят празник, но той с типичната си скромност отказал. Тези, които са влизали в малката стаичка до църквата в селото, знаят, че там мирише на миро. Аскетът няма почти никаква украса. На една от стените е закачил календар с лика на малкия Симеон. Макар, че чете трудно, той държи на видно място до леглото си Библия.

Дядо Добри разказва, че се обърнал към бога по време на Втората световна война. Бомбардировка го сварва покатерен на покрива на БНБ. Един от снарядите пада на метри от него. Тогава той почувствал върху себе си Божията сила и преобърнал живота си.

Дядо Добри се е отрекъл от земните блага още приживе. Всичките си имоти дарил на църквата. Когато разбрали какво е направил, роднините му го изгонили. Така през 2000 г. старецът потърсил подслон в църквата на селото. Дали му да живее в малка пристройка. Постепенно смиреният старец станал неотменна част от селската църква. Сега той отключва рано сутрин и вечер затваря. Бие и камбаната.

Дядо Добри е сред най-големите дарители на “Александър Невски”, дава всичките си пари за реставрация на манастири и храмове в страната.

Самият той не оставя за себе си нищо. Хората в Байлово знаят това и се грижат за него.

Наскоро ликът на Дядо Добри беше изрисуван върху блок в столичния квартал Хаджи Димитър. До него е изписано:
“Доброта, честност, чистота, смиреност, великодушие, вежливост, самообладание, сдържаност, поетичност, уравновесеност, дружелюбие...”

Източник: Агенция Блиц

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (5)

Трябва ли общината да финансира Балкан със 100 000лв?

Анкета » коментари (5)

Трябва ли общината да финансира Балкан със 100 000лв?

отговори
Да (111)
70% Complete
Не (206)
70% Complete
Не знам (17)
70% Complete
Сумата трябва да е по-малка (33)
70% Complete