Сряда, 24 Април 2024, 14:50

Джамалите прогониха злото от с. Габра, общ. Елин Пелин

8 Януари 2023, 20:50
(1) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 856 0


На 7 януари 2023 г. - Ивановден се проведе традиционната обиколка на кукерската група "Джамал" в село Габра.
Джамалите обикаляха из селото за здраве и добра дума!

От къща на къща, накрая групата се събра на централния площад в селото пред сградата на НЧ "Стоян Богданлийски 1931".На площада в с. Габра кукерите от група "Джамал" представиха маскарадния си обичай с хлопки и народни ритми пред жителите и гостите на селото. Сред гостите на празника бяха кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов и зам.-кметът Райничка Николова.

Всяка година дните на селските маскаради в Софийско са различни, така че има възможност маскарадните групи да си гостуват и да се представят пред живеещите в други села - да развличат и увличат в маскарада и веселието местните жители.

В Габра споделят, че винаги очакват и се готвят да посрещнат с трапеза маскирани лица или групи от други съседни села. Понякога от кметството дори отправят специални покани към „най- добрите”. В двете села – Габра и Лесново като че ли това са основно участниците в Кукерски клуб „Златно руно” от с. Челопеч, Софийско.

В Габра всички говорят, че толкова много ценят своя маскарад, че задължително го свързват с уникалните за селото „Йордановденска топеница” и театралната постановка „за смъртта на черната рапиня ...”. В Габра стопаните държат да ги посети „мечката” и вярват, че след борбите си с нея ще са здрави и силни през годината. В селото се знае, че от 20-те години на ХХ в. само там се представя театралната постановка за „ смъртта на черната рапиня и възцаряването на добрия стар цар”. Местните жители стават публика на театрална постановка, в която загива „черната рапиня” и отново се възцарява „добрият стар цар”.

В Габра, Нови хан и Равно поле всички маскирани се движат заедно. В Габра и Равно поле „сватбарската група” е отпред, а „звънчарите” – пръснати отзад.



Източник: Регионален исторически музей София

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete