Четвъртък, 28 Март 2024, 18:41

Джамалите прогониха злото в с. Равно поле (ВИДЕО)

14 Януари 2023, 19:46
обновена на 15 Яну 2023
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1019 1


На 14-ти януари 2023 г. (събота) в ранния следобед на центъра в с. Равно поле, се проведе традиционният за района кукерски празник "ДЖАМАЛ". Обичаят за пръв път се провежда през 1954 година. След 8-годишно прекъсване, от 1962г. насам, всяка година в селото джамали обикалят улиците и къщите.

От рано сутринта в съботния ден Кукерската група обикаля село Равно поле, за да плаши със звънците и страшния си вид злите сили и да вещае здраве и богата реколта на местните хора.

Около 15,30 ч. следобед, всички жители и гости на селото се събраха на центъра, където бе запален огън и с нетърпение очакваха джамалите. Те пристигнаха със страховитите си маски, облечени в кожи и с множество звонци около кръста. Скачаха и танцуваха край огъня, за да прогонят злото.

В любимец на всички се превърна 5-тодишният Виктор /на заглавната снимка/, който не е от с. Равно поле, а бе пристигнал специално за да се включи в кукерската група. Впечатление направи изключително автентичния костюм на детето.

Както всяка година, така и тази, атракция на празника бе пресъздаването на сватба, в която всички главни действащи лица – булка, младоженец, кумове, поп, изиграха на сцената хумористични епизоди. След пресъздаването на обичая по закачлив и шеговит начин, веселбата продължи около огъня с песни и хора.

Село Равно поле посрещна празника Джамал с тематичен декор на площада – бали сено наподобяващи кукерски маски.

Сувенири с кукерски костюми можеха да бъдат закупени от намиращите се на площада сергии, а за любителите на мезето и винцето – навсякъде ухаеше на ароматно греяно вино, подправено с канела, карамфил и плодове, както и на разнообразни месни продукти на скара.

Девизът на с. Равно поле - „От Витоша по-високо нема, от Искъро по-дълбоко нема и от Равно поле по-арно нема!“, който е изписан на табела поставена на площада, за пореден път доказа правотата си, доволно подчертават местните.




Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Анонимен 14 Януари, 20:35

    Кога ше идат Джамалите да прогонят злото от парламента?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete