Понеделник, 6 Май 2024, 09:45

Джими Хънт: Много бих искал да предам опита си на децата

2 Август 2019, 13:25
(0) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 2757 1


Миналата седмица в Ботевград се проведе летен тренировъчен лагер организиран от бившият играч на Балкан Джими Хънт. Баскетболната звезда от NBA е решил да предаде своите знания и опит на по-младите състезатели, като създаде проект за индивидуална подготовка на играчите. В тренировъчния лагер Джими Хънт работи заедно със специалист от NBA Пиер Съли, който е помощник-треньор в Бостън Селтикс. В своите мастър класове за индивидуални баскетболни тренировки, Джими работи също и с кондиционният треньор Ник Периоли.
В тренировъчния лагер в Ботевград участваха 47 деца от цяла България, като повечето от тях посещават редовно кампа. Те са на възраст от 11 до 19 години. 4 от децата са от нашия град.

Основен фокус на кампа бяха индивидуалните подготовки на участниците, за това и броят на участниците е ограничен. По време на лагера треньорите се фокусират върху дрибъл, защита, нападение, стрелба, баланс, работа с топка и кондиционна тренировка. Основен метод, който използваха треньорите, за да оценят игровите и физически качества на играчите е т.н. „5 на 5“, който е много разпространен в тренировъчните кампове в Америка. Това всъщност е баскетболна среща с два отбора с по 5 играча и идеята на метода е да се осъществят възможно повече баскетболни срещи, в които да се включат младите спортисти, защото в България в сравнение с Америка, броя на мачовете, в които имат възможност да играят нашите деца през годината е в пъти по-малък от броят играни срещи при американчетата.

Джими Хънт и съпругата му Сандра Велчева-Хънт организират тренировъчни лагери в България от 3 години, като всяка година се осъществяват по 2 кампа.
В интервю за „Балканец“ организаторите и треньорите на лагера разказват за емоциите около тренировъчните лагери с деца и впечатленията от гостуването в Ботевград.

Първа на въпросите ни отговори Сандра Велчева-Хънт. Тя е Спортен Директор в НБЛ. Бакалавър по Финанси от УНСС, София. Магистър по Бизнес Мениджмънт от Мидълсекс Юнивърсити в Лондон и Магистър по Спортен Маркетинг и Комуникации на Евролига. Работи по проекти свързани с международните отношения на Българската Професионална Футболна Лига, а също така е и Технически Делегат на ФИБА. Член на Борд на директорите на Summer Work and Travel Alumni Association. Съосновател на първата за България Академия за индивидуални баскетболни тренировки за деца и професионални атлети - J Hunt for Skills Basketball Trainings.

Вие сте част от тренировъчната академия за индивидуални баскетболни тренировки. Какви емоции Ви носи един такъв лагер и работата с деца?
Организираме баскетболни лагери за трета поредна година и за мен е истинско удоволствие.
Децата са страхотни, много дисциплинирани и отдадени на страстта си-баскетбол. Изключително удовлетворяващо е да виждаш ежедневно усмивки на лицата им, въпреки умората и тръгвайки си да питат нетърпеливо кога ще е следващият лагер.

Като професионалист, какво бихте казали на децата, които се занимават със спорт или обмислят да го направят?
Винаги съм казвала, че спортът има много измерения и дава много възможности. Не всеки, които тренира определен спорт ще стане професионалист, дори може и да не остане в сферата на спорта, но качествата, които човек придобива от спорта са незаменими. Разбира се за мен баскетболът е спортът, който винаги бих препоръчала за деца, но с какъвто и вид спорт да се захванат, няма да сгрешат.

Бихте ли споделили с нас и нашите читатели какво означава спортът за семейство Хънт?
Спортът за нас е ежедневно вълнение. И двамата работим в сферата на спорта и по-конкретно баскетбола, но съм много доволна, че спокойно мога да заявя, че никой от нас не приема това, което прави като работа. А това е огромно богатство и привилегия.

Какво впечатление ви направи гостуването в Ботевград. С какви емоции ще запомните този лагер?
Един от най-лесно организираните лагери за мен. Страхотна база, чудесни условия, изключителен екип от хора на местно ниво, с много професионално отношение. Използвам случая да им благодаря.
Рай за баскетбол!

Джими Хънт е роден в Ютика, Ню Йорк в семейство на военен. Играе баскетбол от 8 годишен. През последната година в гимназията е номиниран за „Най-добър състезател“ в щата Мейн и в престижния конкурс на „Макдоналдс“ за „Най-добър баскетболист на Америка“. И до днес Джими държи рекорда в своята гимназия с 1000 отбелязани точки. През 2000 г. продължава образованието си в университета „Франклин Пиърс“ в Ню Хемпшир. Завършва 2 специалности- Спортен мениджмънт и Математика. Той е един от десетимата състезатели в историята на университета отбелязали най-много точки и овладял най-много борби. След завършването си Джими Хънт подписва първият си професионален договор с „Харлем Глоубтротерс“. От 2005г. се състезава два сезона за отбора на „Тайфун“ Словения и е обявен за Най-добър реализатор, Най-добър подавач и Най-добър състезател на шампионата. Продължава кариерата си с отборите „Франкфурт Скайлайнърс“, БК“Ямбол“,“Балкан“ и „Левски“ и БК“Колин“ Чехия. Участвал е в 8 Мача на звездите и 6 пъти е финалист в конкурса по забивки. Има 9-годишен опит като треньор в летни гимназиални кампове в САЩ.

За нас е голяма радост да посрещнем в Ботевград вашия "Мастър клас по индивидуални баскетболни тренировки". Как избрахте Ботевград за домакин на тренировъчния лагер?
Всъщност Ботевград ни избра, но не беше трудно да се съглася. Условията тук са едни от най-добрите, които съм виждал в България. Клубът разполага с много разнообразно оборудване, което е много ценно за нашите тренировки. Истинско удоволствие е да се работи тук.

Преди време Вие се състезавахте за отбора на БК "Балкан". Как се чувствате отново в Ботевград?
Чувствам се много добре. Много хора все още ме помнят от годините, в които играех тук, което е много приятно. Винаги съм казвал, че тук са едни от най-отдадените и подкрепящи фенове, които съм виждал в кариерата си. Истински баскетболен град.

Вие дадохте много на Балкан. Какво Балкан даде на Вас?
Възможността да играя играта, която обичам за поредна година в моята кариера е нещо, което аз много ценя. Това ми даде Балкан, както и много приятни спомени и емоции.

Познавате публиката и феновете в Ботевград. Тук всички обичат баскетбола. Тази година нашият отбор стана шампион на България и ни даде повод за голяма гордост. Юношите от школата на Балкан също се представиха отлично. Какво бихте пожелали на отбора и школата на Балкан?
Пожелавам им още повече успехи за напред и още поводи за радост и гордост на тази страхотна публика.
Относно подрастващите, надявам се, че ще мога да им помогна по пътя им на постигане на още повече успехи в Европа.

Какви емоции Ви носи работата с деца? Какво ще пожелаете на малките спортисти?
Ако трябва да съм откровен, в края на моята професионална кариера като състезател, работата с деца ми носи същата радост и удовлетворение като това да играя. Това е едно ново чувство за мен, но е много приятно.
Аз имах страхотна дълга кариера като професионален състезател, имах възможността да обиколя света и да видя много неща и много бих искала да мога да предам това на тях, да имат същите, а дори и повече възможности от мен.

Следващият участник в нашето интервю и треньор в тренировъчния лагер е Пиер Съли. Той завършва университета в Южна Флорида със специалност „Баскетбол”. По-късно работи като помощник треньор в Университета Лесли. Той е основател и главен треньор за развитие на играчи в ATF Athletix LLC (Елитно баскетболно обучение). През годините е участвал в различни академии за треньори по подготовка на играчи за NBA. Във визитката му се отличава най-вече работата като помощник-треньор в отбора на Бостън Селтикс от NBA, където работи и към този момент. Освен там от 2017 г. той е видео координатор и треньор по развитие на играчи в НБА G лигата.

Вие сте помощник-треньор в Бостън Селтикс в NBA. Имате впечатляваща професионална биография. Според вас, какви качества трябва да притежава един треньор, за да бъде успешен отборът му?
Бих казал, че едно от основните неща е това да си наясно добре с какво разполагаш в отбора си. Да използваш подходящата система според играчите, които имаш. Не всяка система е подходяща за всеки играч.
Миналият сезон това за нас не се получи, използвахме неподходяща система и имахмв проблеми. Чак в края на сезона променихме плана си според отбора срещу, който играехме. Така че пак казвам, основно правило за мен - бъди наясно с какво разполагаш в отбора си.

Вие сте част от екипа на тренировъчната академия. Какво впечатление създадоха у Вас малките български баскетболисти?
Потенциалът, който имат всички тези млади състезатели е впечатляващ.Готовността им да се развиват и подобряват е на лице. Това е само началото на едно обещаващо бъдеще за тях.

Как ще запомните гостуването в Ботевград?
Ще го запомня със страхотното гостоприемство. От залата до хотела всички хора, които срещнах бяха изключително мили. Децата са страхотни, показаха ми, че са готови да стават по-добри и да постигат мечтите си. Усеща се победителския дух в този град, знам че мъжкият отбор съвсем скоро е спечелил шампионската титла.

Какво ще пожелаете на малките спортисти?
Бъдете все по-добри всяка година. Развивайте се! Като скаут аз наблюдавам тези неща постоянно и веднага мога да кажа кой е работил и кой не е.
Така че стремете се към по добрата версия на себе си.

Ник Периоли е третият треньор, който гостува в Ботевград. Той е завършил OSWEGO държавен университет на Ню Йорк. Bachelor of Science, Health promotion and Wellness. Фитнес директор в Планет Фитнес, Северна Сиракуза, Ню Йорк. Персонален треньор е в Advanced Fitness and Nutrition. Кондиционен треньор в Lemvig Professional Basketball- Лемвиг, Дания.

Като част от екипа треньори на "Мастър класа по индивидуални баскетболни тренировки" , бихте ли споделили какви са емоциите около спортното събитие?
Това събитие ми донесе много емоции. През последните 11г съм състезател и треньор по баскетбол. От 2018г се установих в Ню Йорк и много ми липсва да пътувам и опознавам нови места и хора.Това е едно ново място за мен, където имах възможността да срещна много млади талантливи деца и. Страхотно преживяване и най-интересното ми пътуване до момента през годината.

Какво е впечатлението Ви от младите баскетболисти на България?
Направи ми впечатление, че искат да се учат, а това е важно, не само за това да станеш по-добър състезател, но и по-добър човек. Видях много талантливи състезатели тук. Ако съумеят да слушат, работят здраво и имат позитивно отношение, могат да постигнат много.

Как ще запомните гостуването си в Ботевград?
Ще го запомня като голяма част от моето "пътешествие". Играл съм и съм тренирал състезатели в 7 държави. Всяка една носи нови преживявания, нова култура и нови приятели. Толкова много се забавлявах,че се надявам да се върна отново в бъдеще.

Пожелайте нещо на малките спортисти.
Пожелавам им щастие и късмет за в бъдеще.
Някой от тях няма да продължат професионално с баскетбола и в това няма нищо лошо. Ползвайте, обаче, наученото с каквото и да се захванете в живота си. Научете се на дисциплина, как да организирате времето си, как да работите в екип, как да бъдете лидер и да третирате съотборници/колеги. Научете се на здрава работа. Всичко това са качества, които могат да се ползват не само в баскетбола, но и в живота като цяло.



Източник: в-к "Балканец"

Коментари (1)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete