Сряда, 24 Април 2024, 00:08

Е. Горанов: Повечето отбори не искат да ни гостуват, заради лошите условия в баскeтболната зала

10 Януари 2013, 14:30
(0) (0)
Своге - Спорт
Прочетена: 2145 0


„Спортист 1959” – момчета до 10 г. ще участват в традиционният детски баскетболен турнир, на името на легендарния баскетболен треньор Веселин Темков. Състезанието ще се проведе от 11 до 13 януари (петък-неделя) в ремонтираната зала на стадион „Българска армия” и "Васил Левски". Нашите момчета ще изиграят две срещи на 12 януари (събота). „Спорстист 1959” ще премери сили с отбора на „Септември” от 10,30 ч. и с отбора на „Олимпия баскет” от 12,30 ч.

Това беше и един от поводите, заради който екипа на balkanec.bg се срещна с треньора на „Спортист 1959” Емил Горанов и му зададе няколко въпроса.

Колко деца в момента тренират баскетбол и на каква възраст? Колко отбора са реално?

В момента при нас, в школата на БК „Спортист 1959”, тренират около 50 деца в три възрастови групи - до 10 г., до 14 и до 18 г. Най-хубавото е, че най-много са трениращите деца до 10 годишна възраст. Така ще имаме възможност от самото начало да подготвим отбор, който да върви напред.

Своге винаги е имал мъжки баскетболен отбор. Не е тайна, че дори нашумелия в последните години треньор Константин (Тити) Папазов е играл именно с екип на Своге. Защо в последните години това не се случва?

Мъжкият баскетболен отбор ми е много болна тема. От две години нямаме представителен отбор при мъжете. Причината, разбира се, е финансова. Преди това дълго време спасявахме "на магия" отбора с помощта на Общината и на редица компромиси от страна на федерацията по баскетбол. От БФБ винаги сме срещали разбиране. Хората постоянно ни чакаха да погасим различни задължения към тях с единствената цел мъжкият баскетболен отбор на Своге да продължи да съществува. Надявам се скоро време отново да имаме възможност да възродим мъжкият ни отбор, за да може и децата, които сега тренират баскетбол да виждат перспектива за развитие след като приключат юношеските си години и преминат при мъжете. Мечтата ми е един ден да имаме отбор съставен изцяло от момчета от нашата школа и мисля, че това ще е възможно до няколко години, тъй като в момента при нас тренират доста талантливи деца във всички възрасти.

През 2012 г. Общинския съвет отпусна 14 хил. лв. за школата по баскетбол. Смяташ ли, че това е достатъчно?

Бюджетът, който ни беше гласуван от Общинският съвет е напълно достатъчен, но само за детско - юношеската ни школа. За да има отново и мъже, ни трябват минимум 25 - 26 000 лв., за нормално протичане на състезателната година на всички отбори в клуба. Естествено сме наясно, че в тази криза, бюджетът на общината е ограничен. Именно затова не сме преставали да търсим начини сами да се финансираме, но всичко става изключително трудно.

Знаем, че БК „Спортист 1959” съвместно със СОУ „Иван Вазов” са входирали преди доста време проект за реновиране на спортната зала. Имате одобрение за финансирането му. Какво се случва по този въпрос?

Това е другата ми болна тема - базата, в която тренират децата. Условията са меко казано ужасни - непочистен под, счупени прозорци, висящи от тавана лампи, минусови температури по време на тренировките. Имайте предвид, че по - голямата част от активният ни състезателен период е точно през зимните месеци и няма как тренировките да бъдат прекратявани за дълъг период от време. Колкото до проекта, той е одобрен още преди една година от Министъра на спорта и от тогава само чакаме. Говори ли сме през това време и с двамата зам. министри, единият от които, Иван Ценов, дори е и бивш баскетболист, като и двамата ни обещаваха съдействие и така цяла година само обещания. Дано сега поне в изборна година някой да се сети и за нас, за да може залата ни да придобие нормален вид за подготовка и състезания. Ужасният вид на залата ни е и причината да не получаваме повече домакинства на турнири при децата, тъй като другите отбори не желаят да рискуват здравето на децата си в нашата зала.

Миналата година в оспорван мач с „Лукойл” бяхте ощетени от съдийския състав и въпреки подаденото възражение след това, нямаше ефект. До кога в България няма да бъде позволявано на малки отбори да бият грандове?

Това се случи на финалите на републиканското първенство за кадети където останахме девети. Нямаше никакво последствие от констатацията ни, защото точно тези, които трябваше да я разгледат, бяха тези, които ни ощетиха. След това в неофициален разговор ни се извиниха, но това не може да "стопли" особено децата. А колкото до това, че се подкрепят големите отбори, то не е нещо ново, има го на всички нива в спорта и не виждам как скоро ще има някаква промяна. Лошото е, че се случва при децата, където трудно може да им се обясни точно за какво става дума и така те не виждат смисъл в това да продължават да се борят.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete