Сряда, 15 Май 2024, 01:26

Един случай на Лаймска болест е регистриран в Трудовец

4 Август 2014, 13:26
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2230 0


Топлото и влажно време създава предпоставка за размножаване на различни насекоми и паразити, сред които са и кърлежите. През топлите месеци на годината /април до октомври/, биологичната им активност се повишава и много често човек се оказва техен гостоприемник. Кърлежите са преносители на редица микроорганизми, причинители на различни заболявания. Заразяването на човека става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, по-рядко чрез смачкване с пръсти. За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното сваляне на забития кърлеж е най-добрата профилактика. 
Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено. Затова често остава незабелязано.
Сред инфекциозните заболявания, предавани с кърлежи, най-голямо практическо значение у нас имат Лаймската борелиоза (Лаймска болест) и Марсилската треска. Кримската-Конго хеморагична треска е много тежко заболяване, но с ограничено разпространение у нас. Кърлежите разпространяват и причинителя на Ку-треската.
 
През м. юли е регистриран един случай на заразяване с Лаймска болест в с. Трудовец. Лаймската болест е една от най-разпространените, предавани с кърлежи инфекции в България. Клиничната картина може да имитира редица заболявания.
 
От РЗИ съветват да се избягват райони с гъста растителност. Ако се наложи преминаване през такива места, е добре да носите предпазно облекло с дълги и стегнати крачоли и ръкави, в светли цветове, за да се виждат по-лесно полазилите кърлежи. Използвайте репеленти за кожата и перметрин за дрехите. Ежедневно да се прави оглед на тялото за впити кърлежи, с цел недопускане на продължителен престой. Особено внимание трябва да се обръща на "предпочитаните" от кърлежи места - окосмената част на главата (особено при деца), по корема, под мишниците, в слабините и в гънките зад коляното. Наложителен е и оглед на домашните кучета и носенето на противопаразитни каишки. Редовно трябва да се почистват падналите клони и гниещи листа, да се коси тревата и което е особено важно, ограничаване достъпът на животни в тревните площи на населените места.
 
Какво да правите в случай на ухапване от кърлеж?
Правилно отстраняване на забития кърлеж - най-добре е това да стане с пинсети. Леко забилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без въртене и без извиване.
Насочване към хирургично сваляне - при дълбоко впит кърлеж или при останали части от него след опит за сваляне.
Щателна дезинфекция на кожата след сваляне на кърлежа - с йод, спирт или одеколон.
При възможност сваленият кърлеж се поставя в шишенце и се носи за изследване. В противен случай се унищожава.
Известяване на личния лекар с оглед последващо наблюдение в продължение на 30 дни относно локални прояви - зачервяване, болка на мястото на ухапването, или общи прояви - температура, ставни болки, главоболие, обрив по тялото.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete