Неделя, 19 Май 2024, 08:42

Един загинал и трима ранени полицаи при стрелба в Лясковец (обновена)

14 Март 2014, 10:29
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2030 7


Психичноболен и въоръжен застреля един полицай и рани други трима, след като вчера предупредил, че ще стреля по децата от училището, което се намира срещу дома му в Лясковец. 53-годишният Петко Савов открил безразборна стрелба около 5:55 часа тази сутрин. Той се е барикадирал в дома си още от 2010г.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пристигна на мястото на инцидента. Малко след 09.30 часа в Лясковец пристигнаха и два автомобила на специализирания отряд за борба с тероризма, както и четири микробуса с маскирани полицаи, които се отправиха към района на къщата.

Четирима психолози на МВР преговарят със Савов в дома му.
По непотвърдена информация, в сградата се намира само майката на Савов. Всички негови съседи са евакуирани, а децата намиращото се отсреща училище не са допуснати до района.
Управителят на великотърновската болница заяви, че тримата ранени полицаи са в добро състояние и няма опасност за живота им. Стабилизирани са от лекарските екипи. Те са били простреляни със сачми за глигани в ръцете. Униформените се намират в операционна зала, нараняванията им са по ръцете и са тежки. И тримата са около 30-годишни барети. Единият от тях е прострелян с по-дребни сачми.

Акцията на полицията е започнала в ранните сутрешни часове. Опитали са се да изземат боен арсенал от дома, при което мъжът се е барикадирал и е открил стрелба. Градът е отцепен от специални части. В района има линейки и противопожарни автомобили.
В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускат хора.

Мъжът заплашвал, че ще застреля играещите деца в двора на училището
Петко Савов се дразнел на децата от училището, което се намира срещу къщата. Писал до директора, че притежава 3 ловни пушки и възнамерява да ги използва. Директорът е информирал полицията за тези заплахи.
Главният секретар Светлозар Лазаров заяви, че мъжът е заплашвал многократно, че ще застреля играещите деца в двора, като последната заплаха е от вчера – 13 март.
Директорът на училище „Максим Райкович" в Лясковец Николай Кожухаров потвърди, че е подал сигнал за заплахите на Петко Савов на 20 февруари в полицията в Горна Оряховица. След разследване се е стигнало до извода, че той представлява заплаха за учениците. Ето защо тази сутрин е предприета акцията.
Мъжът живее в триетажна кооперация, която се намира срещу втория корпус на СОУ „Максим Райкович" в Лясковец. Училището е разделено на две части, а спортната площадка на школото сочи точно към триетажната кооперация. В близост е и градската поликлиника в Лясковец.
По разкази на деца от училището мъжът наистина ги е заплашвал с оръжие, че ще ги застреля и е бил изнервен от присъствието им в района.

Жители на Лясковец разказаха, че Савов от няколко години има психически проблеми. Преди това е работил в железниците, бил е и ловец. Най-вероятно е придобил ловното си оръжие законно.
В кооперацията мъжът живее заедно с майка си, за която се предполага, че се намира с него в жилището.
Според очевидци мъжът е стрелял многократно рано тази сутрин.
Свикан е кризисен щаб от кмета на Лясковец Венелина Гецова и директора на училището Николай Кожухаров. Говорителката на областната дирекция на полицията Марияна Христова посочи, че се водят преговори с Петко Савов. Към мястото на събитието пътува жандармерия.

По думи на кмета Венелина Гецова в общината не са пристигали жалби от страна на Савов срещу училище „Максим Райкович”. За сметка на това самоизолиралият се и психичноболен мъж се оплаквал пред местната власт от съседите си, с които живее в една кооперация. Пречело му, че правят зимнина в двора, както и парното им – „битовизми”, обобщи Гецова. Общината е правила проверки по сигналите му и нито един от тях не се е оказвал верен.  Част от жалбите били внасяни от името на майката на Савов, която, според кметицата, е на около 70 години.

Психопатът Петко Савов е минирал района около къщата си в Лясковец. 53-годишният убиец се е барикадирал на първия етаж, сега стана ясно, че на втория е затворена майка с дете. Ситуацията е изключително тежка, коментират специалисти. На място пристигна отряд за борба с тероризма, очаква се баретите да щурмуват сградата.

Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 14 Март, 10:42

    Откачеността има различни прояви. На ул. "Преслав" в Ботевград има откачалка, която при всеки опит за събиране на средства за ремонт в блока писва, че някои хора от Народното събрание и Банките имат апетити за пари...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 14 Март, 10:53

    Как може тоя още да е жив?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 14 Март, 11:04

    За откачалката на ул Преслав ли?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 14 Март, 11:14

    Horata izperkaha ot glad i mizeren jiwot.Politicite se podigrawat s tqh, bankite gi iznudwat i pritiskat.Shefowete im spinkat s jenite......... :!: Ne e priqtno da gleda6,kak hena ti q pipat po dupeto za 400 lewa na mesec....

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 14 Март, 11:15

    Da ne dawam primeri....po-konkretni.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: анонимен 14 Март, 11:45

    И от стрес и напрежение също, №4. И от тези негативни новини, които ни обливат всеки ден. Като гледаш всеки ден насилие, слушаш за насилие, то нищо чудно, че на повечето им прехлопва в главата.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 14 Март, 12:05

    ne gledam tv.samo katastrofi,nasilie nad deca i jiwotni,hora koito ne mogat da si platqt lekarstwata-za da jiweqt.....kakwo da gleda6-tragedii samo.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (250)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete