Неделя, 8 Септември 2024, 02:24

Единадесетите Чакърови тържества събраха гости от цялата страна (Галерия)

22 Юли, 10:01
(1) (0)
Самоков - Новини
Прочетена: 299 1


Единадесетите Чакърови тържества в Самоков привлякоха над 50 патриотични клуба от цялата страна, които се включиха във възстановката на живота на Чакър войвода. Събитието беше официално открито от кмета на общината инж. Ангел Джоргов, който изрази своята гордост и вълнение пред събралите се гости.

"Вълнувам се, че ще открия тазгодишните Чакърови тържества и се присъединявам към посланието да запазим изконното българско. Благодаря на всички вас, драги гости от патриотични клубове от цялата страна, че участвате в нашия празник, защото вие сте неделима част от него. Горд съм, че тук, в недрата на Рила, се събират толкова много хора, милеещи за българщината! Обръщам се към всички вас с 'добре дошли' на Чакърови тържества 2024 и ви пожелавам да се заредите с онзи дух, който ни е опазил през вековете!", каза кметът в словото си.

Председателят на Клуб на любителите на историческо оръжия "Чакър войвода" поздрави гостите и покани официалните лица, сред които кметът инж. Ангел Джоргов, областният управител на Софийска област Силвия Арнаутска и народният представител Младен Маринов, да дадат начало на честванията с традиционен топовен изстрел.

Живи картини пресъздадоха живота и делото на Самоковския барон, разказани от краеведа инж. Христо Ярловски. Гостите се насладиха на изпълненията на гайдарски състав "101 каба гайди" от Смолян и оркестър "Зурни" от Петрич, които създадоха неповторима атмосфера.

След възстановката архиерейският наместник отец Михаил Колев отслужи водосвет и освети курбана. Със съдействието на клуб по борба "Рилски спортист" и директора на спортното училище Илиян Георгиев, бяха проведени атрактивни народни борби.

Празникът завърши с фолклорна програма, поднесена от оркестър "Роял Бенд" от Благоевград, която донесе много настроение и емоции на всички присъстващи.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 22 Юли, 10:38

    Кмете карай я по спокйно и не се вълнувай толкова.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete