Понеделник, 6 Май 2024, 10:40

Екзотични сортове краставици за градината

12 Април 2023, 19:34
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1439


Краставиците са традиционен зеленчук за нашите градини. Те се отглеждат в оранжерии и на открито като се прилагат и двата метода – подготовка на разсад и директна сеитба. При нас ще намерите изключително разнообразие от семена за краставици. Предлагаме традиционни сортове тип Гергана и корнишони, които са вкусни и хрупкави. Много търсени от нашите клиенти са и средните краставици тип Beth Alpha. Най-поръчвани от тях са: Джемини, Пони, Офелия и др.

Но за експериментаторите и любителите на новото и екзотичното сме подготви изключителна селекция от нетрадиционни краставици. Ето някои от тях:

Пъпешова краставица
- Оригинално, непознато досега у нас, но популярно в Южна Европа и Азия растение от семейство Тиквови. Дава плодове, подобни на вкус на салатна краставица. Плодовете са със светла кора с леко мъхести, оребрени. Идеални са за прясна консумация, за салата от краставици, за сандвичи и като добавка към салати. Пъпешовата краставица расте и се развива подобно на традиционните краставици. Засейте семената на открито от средата на май до средата на юни. Препоръчителното разстояние е 15 см x 80-120 см.

Мексиканска краставица Мелотрия - Едногодишно растение с увивни издънки. Ражда малки, много интересни плодчета, във формата на малка диня. Плодовете са идеални за салати, съчетават вкуса на краставица и лимон. Растението се използва за засаждане на беседки или перголи.

Краставици Гизда - Средноранен директен сорт дългоплодна краставица, характеризиращ се със специфична форма и цвят на плодовете. Растението е с мощен хабитус, средно дълги междувъзлия и среднозелени листа. Женските цветове са разположени основно на страничните разклонения и рядко на централното стъбло. Плодовете са удължено цилиндрични, силно оребрени, с дължина 25 – 28 см и средно тегло около 250 – 300 г, с бодли и резедаво–зелен цвят, преминаващ към кремаво жълто. Притежават изключително приятен вкус без горчивина, силен краставичен аромат и крехка, хрупкава консистенция. Сортът е предназначен за отглеждане само на открити площи през топлите месеци на годината. Подходящ за прясна консумация.

● Срок на сеитба на Гизда: април – май
● Срок на разсаждане на краставици Гизда: май – юни
● Брой растения в дка: 1800 – 2000 бр.
● Дълбочина на сеитба: 1,5 – 2 см

Краставици крокодилки Момордика - Едногодишно растение, с дълго, разклонено, катерещо се стъбло. Приблизително два месеца след сеитбата се появяват сравнително едри, ароматни, жълти цветове, малко след това цилиндрични плодове, първоначално зелени, по-късно обезцветени. Всички въздушни части на растението са полезни като зеленчукови и лечебни растения. Младите плодове, дълги около 10 см с листа, са ценна подправка за месни, зеленчукови и салатни ястия.Те имат горчив вкус, така че трябва да ги оставите в саламура за няколко часа и да заври, след това да ядете директно или пържите на филийки и служат като добавка към месото. Посейте семена в края на април, в началото на май в саксии с диаметър 7-8 см, в помещения при температура 22-24 градуса. Засадете разсада във фазата на 4-5 листа през втората половина на май на разстояние 100 х 60- 80 см. Расте на слънчево, закътано място на плодородна, влажна почва.

Бели корнишони - Уникален сорт бяла краставица, ценена заради оригиналния си цвят. Подходяща за салати, зеленчукови сокове и смутита. Отглежда се в градински лехи. Плодовете са вкусни, хрупкави, неравни, с добра консистенция, с дължина 10–15 см. Много е важно да берете плодовете редовно, за да избегнете прерастването, тъй като прерасналите плодове губят уникалния за сорта цвят и вкус. Оптимална температура за покълване на семената 27–28 °C. За по-ранна реколта семената трябва да се засяват в саксии (1-2 семена в саксия), а най-силните разсади да се пресаждат на постоянно място на отглеждане. Разсадът от краставици расте в рамките на 25-30 дни. След преминаване на опасността от слани семената от този сорт могат да се засяват директно в градински лехи.

Предлагаме и интересната декоративна краставица Кивано – африканска краставица. Кивано е едногодишен катерач с малки, жълто-оранжеви цветове. Бодливите декоративни плодове достигат средна маса от 200-300 г, първоначално са тъмнозелени, а по-късно жълто-оранжеви. Сърцевината им е с аромат на банан и вкус на киви. Сочна и ароматна, с много ядливи семена. Кивано може да се консумира сурово, добавя се към напитки, плодови салати или десерти. Зрелите плодове имат необичайно големи декоративни качества. Отглеждат се в оранжерии или на открито. Разсадът трябва да бъде засаден на постоянно място от средата на май.

При нас ще намерите всякакви видове краставици, които бихте желали да отгледате в градината си, а агрономите ни са на Ваше разположение при възникнали проблеми и въпроси относно отглеждането им.

Източник: sortovisemena.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete