Събота, 4 Май 2024, 22:46

Емил Димитров: Заради несвършена работа на МВР по случая в Лясковец, тежестта се прехвърля върху ловците

17 Март 2014, 18:02
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1543 4


Емил Димитров, съучредител на партия БАСТА, и член на съвета на ветераните в интервю за Агенция „Фокус” по повод предложението на заместник-министъра на МВР Васил Маринов ловци да се явяват на психотестове.

Фокус: Г-н Димитров, защо предлагате ежегодни психотестове за президент, премиер, министри и депутати?
Емил Димитров: Заради несвършена работа на МВР по случая в Лясковец, тежестта се прехвърля върху ловците, дежурните виновни. Какво са виновни ловците? 120 000 души стават виновни за това, че МВР не си е свършило работата и те трябва да са потърпевши. Този, който е стрелял, не е подновил разрешителното си за оръжие. Предполагам, че не е подновил и ловния си билет, т.е. че дори не е и ловец. Да се наказват 120 000 души и да минава проблемът от болната глава на здравата, затова иронизирах, че тези, които имат властовите лостове в ръцете си, могат да нанесат много големи поражения.

Фокус: Какво визирате под поражения, които могат да нанасят с действията си?
Емил Димитров: Всеки овластен, който би могъл да гласува закони, и да издава укази, както се е случвало, може да нанесе вреда на цялата държава, на голяма част от хора, определена гилдия.

Фокус: Идеята за проверка на психиката се лансира периодично. Има ли друга причина, освен случая в Лясковец, поради която изразявате тази позиция?
Емил Димитров: Би било нормално да има добра комуникация между психодиспансерите и всички останали лечебни заведения, които се занимават с тези проблеми. Ако се подобри комуникацията, предупреждават служба КОС и проверките се извършват навреме, няма да има нужда от такова нещо. Най-вече възрастните ловци, които живеят по отдалечените села в България, за да отидат до окръжния град, където има диспансер, това са разходи, такси. В крайна сметка той ще се откаже от това, което е правил цял живот. Причините са чисто финансови.

Фокус: Ще предприемете ли конкретни стъпки за осъществяване на това предложение?
Емил Димитров: Ще предприемем, когато влезем в парламента.

Фокус: Очаквате ли подкрепа от парламентарни групи?
Емил Димитров: Нито сме търсили, нито ще търсим. Иронизирам и искам да покажа, че когато се правят безсмислени предложения в ущърб на 120 000 души, някой трябва да премисли преди това откъде идва проблемът.

Фокус: Според вас ще се промени ли виждането на обществото към депутати и министри, ако се въведат психотестове?
Емил Димитров: Думичките „партия”, „политика”, „депутат” и „министър”, са станали толкова мръсни и хората толкова отвратени, че не на психотестове, а на каквото и да ги изкарат, едва ли ще се промени отношението им. То се променя с реални действия.

Фокус: Какви действия са необходими след случая Лясковец, за да се промени виждането на обществото?
Емил Димитров: Нормално би било, да има регламент и връзка. Всички диспансери и медицински заведения, които се занимават с хора с лабилна психика, трябва навреме да уведомяват служба КОС и тя да извършва проверка, а при нужда, временно или постоянно да отнема оръжието и разрешителното за него. Много е просто.

Фокус: Зададен беше въпросът къде е била служба КОС в този случай?
Емил Димитров: Не е само служба КОС, а всички нива в МВР от 2012 година досега. След като се знае, че разрешителното му е изтекло, че има психични проблеми, да се остави три години проблемът, е меко казано престъпление.

Фокус: Освен заради инцидента в Лясковец, трябва ли към ловците да има по-строго отношение?
Емил Димитров: В болшинството си, даже на сто процента, ловците са съвсем нормални хора. Те са свикнали да боравят с оръжия, понякога стават нещастни случаи. Моя беше идеята в миналия парламент за светлоотразителните жилетки и червените шапки. От тогава драстично намаляха нещастните случаи при лова. Ловците да се обявяват за опасни за обществото, е доста цинично, както и да се слагат под един знаменател.

Фокус: Самото предложение на заместник-министър Васил Маринов как ще се отрази?
Емил Димитров: Най-лошо ще се отрази на хората с ниски финансови възможности, живеещи в отдалечени краища. На тях просто няма да им бъде възможно да си подновят ловните билети и разрешителни за оръжия.

Фокус: Нуждае ли се от промени законът за лова и дивеча като цяло?
Емил Димитров: Считам, че в момента има един регламентиран закон, който защитава държавните интереси, погледнати през държавните ловни стопанства, сдруженията при свобода на сдружаване, инвестициите в държавни ловни райони. Както виждате, в ловния сектор след, като беше гласуван този закон, напрежение няма.

Източник: Агенция Фокус

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: гошо 18 Март, 11:52

    тоя с мазната физиономия пак ли изплува и да управлява е готов.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Март, 15:36

    Абе хора този зам министър е за преглед бе.Тези анализирали ли са колко души са загиналите от огнестрелно ловно оръжие и колко са жертвите от ПТП .оТ птп са стотици повече при ловците дали има 2 случая ,а от ПТП СА 900 .Какъв психотест,не стига ,че сега ни дерат кожите но искат още .Приканям при въвеждането на това предложение всички да изразим несъгласието си пред парламента 120000 не са малко хора.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 19 Март, 21:49

    Г-н Е. Димиртов, хич не ми се иска да срещам името и лицето Ви до това на град Етрополе.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: горския 20 Март, 18:18

    И аз съм на същото мнение.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete