Петък, 26 Април 2024, 03:23

Енергоспестяващо улично осветление и проект за пречиствателна станция са сред приоритетите на община Костенец през 2023 г. (ВИДЕО)

24 Януари 2023, 19:28
(0) (0)
Костенец - Новини
Прочетена: 633 0


„През 2022 г. в община Костенец успяхме да реализираме множество проекти - инфраструктурни и със социална насоченост. 3-те най-големи инфраструктурни са ремонтът на ул. „Цар Самуил“ във к. к. Вили Костенец /асфалтиране и изграждане на тротоари/, ремонтът на ул. „Стефан Караджа“ гр. Костенец и благодарение на отпуснати средства с ПМС /Постановление на Министерски съвет/ успяхме да направим тенис корт в гр. Костенец, който е от изключително значение за развитието на спорта в общината.“

Това заяви Маргарита Минчева – зам.-кмет на община Костенец по повод публичния отчет на кмета на общината за извършените дейности през изминалата 2022 г.

На представянето на отчета присъстваха народните представители от Софийска област – Младен Маринов, Марин Маринов, Валентин Милушев, кметовете на община Долна Баня – Владимир Джамбазов и на община Ихтиман – Калоян Илиев. Сред присъстващите бяха и председателят на Общински съвет Костенец, общински съветници, началникът на РУ Костенец, кметове на Кметства, директори на учебни заведения на територията на общината и др.

Инфраструктурни проекти, проекти в социалната сфера, в образователната, култура, туризъм, спорт – конкретните обекти в тези направления, изпълнени през миналата година, бяха показани на мултимедия в залата на община Костенец.

През 2022 г. от страна на община Костенец е направено значително подобрение в състоянието на общинската пътна мрежа на територията на Община Костенец.
1. Изпълнени проекти
1.1 През 2022 г. са изпълнени 3 бр. инфраструктурни проекти с външно финансиране:
- Проект „Подмяна на водопровод, реконструкция и благоустрояване на ул. „Стефан Караджа“ и ул. „Перуника“, гр. Костенец“, финансиран с ПМС №360/2020 г.
По проекта е изграден 755 м водопровод с 91 сградни водопроводни отклонения. Извършено е асфалтиране на 1 021 м по ул. „Ст. Караджа“ и ул. „Перуника“, по които са изградени 4 571 м2 тротоари с вибропресовани бетонови павета. По двете улици е положена вертикална и хоризонтална маркировка в т.ч. 2 бр. повдигнати пешеходни пътеки.
Обща стойност на проекта: 1 257 664,61 лв.
- Проект „Ремонт и реконструкция на съществуваща спортна площадка и изграждане на нова обслужваща сграда в УПИ IV за жилищен комплекс и магазини на кв.68 по регулационния план на гр. Костенец“, финансиран с ПМС №360/2020 г.
Изградена и площадка за тенис и волейбол с крайни размери на игралното поле 19 х 36 м. Площадката е оградена с 6 м. висока обезопасителна ограда, монтирано е осветление. Районът е облагороден, оформени са зелени площи и алеи, построена е детска площадка за деца от 0 до 3 години. До игрището е построена обслужваща сграда с площ 94 кв., върху покрива на която са монтирани слънчеви колектори за топла вода, има съблекални и тоалетни.
Обща стойност на проекта: 524 963,45 лв.
- Проект „Извършване на ремонтни дейности за повишаване на енергийната ефективност на ПГ „Г.С. Раковски“ гр. Костенец“, финансиран с ПМС №362/2021 г.
В трите корпуса на училището е извършен основен ремонт на покрив – 1 515 м2; топлоизолация на външни стени с EPS 80 мм и мазилка – 2 412 м2; доставка и монтаж на дограма – 120 м2; топлоизолация на тавани – 785 м2 и др. Подобрена е учебната среда и работната среда за служителите в училището, намалени са разходите за отопление.
Обща стойност на проекта: 551 341,38 лв.

Част от извършените дейности в отделните населени места:

Село Костенец: Асфалтиране на улица „Самуил“ във вили Костенец; Водопровод за минерална вода по улица „Самуил“; Ремонт на игрища за футбол, баскетбол и волейбол на спортната площадка във вили Костенец; Закупена сграда за потребностите на кметството- частично; Асфалтиране на част от улица „Пипериче“; Асфалтиране на част от улица „Пейо Яворов“; Закупени нови пейки и кашпи, които се разположиха в центъра на село Костенец и вили Костенец; Монтиране на нова спирка, за улеснение на пътниците, ползващи градския транспорт; Монтиране на 4 камери за видео-наблюдение в двора на храм „Свети Архангел Михаил“; Монтиране на ново детско комбинирано съоръжение на детската площадка на площад „Константин Костенечки“- дарение; Изграждане на кът за отдих на ул. „Пейо Яворов“- съвместно с жителите на улицата; Изграждане на кът за отдих на ул. „Чавча“- съвместно с жителите на улица „Чавча“ и ул. „Ягода“; Изграждане на навес за извършване на курбани в двора на храм „Свети Архангел Михаил“с. Костенец; Изграждане на подпорна стена във вили Костенец; Завършване на строително-монтажните работи по колектора за минерална вода във вили Костенец; Извършване на ремонт на тротоари, канавки, скари и шахти;

Гр. Момин проход – Подобряване на състоянието на уличната мрежа; Почистване на „Цариградско шосе” от свлечена земна маса. Съдействие на ДГ Здравец, ф-л Момин проход -Кърпене на дупки по Цариградско шосе; Насипване и подравняване на ул. „Стара планина” и ул. „Брезовица”; Цялостно почистване на речното корито на река Башница от дървета и храсти;

На въпрос на екипа ни как работят общините в тази политическа нестабилност и липсата на сигурност и редовно правителство, зам.-кметът отговори:

„Политическата нестабилност рефлектира и върху нашата работа. Имахме доста проблеми със спрени проекти, като напр. в момента чакаме решението дали ще бъде реализиран пътя Мирово-Костенец, който е от изключителна важност и с огромна натовареност. Спрян е и ремонтът на Спешната помощ в Костенец. Това е проект, който е възложен от държавата. Писахме няколко писма , но отговор нямаме.“

„Трудно е да си в ролята на кмета и на неговия екип, които с ограничен бюджет и с лошо наследство успяват да правят чудеса. Без пари се работи много трудно. Знам, че желанието ви е да направите много по-мащабни неща в Костенец и в останалите населени места. Пожелавам ви да превърнете Костенец във водещ курорт на България, защото имате всички необходими дадености – невероятна природа и добри хора. Желая ви да имате сили и да намерите подкрепата за това.“

С тези думи се обърна към кмета на община Костенец – Йордан Ангелов, народният представител Марин Маринов.

Относно развитието на балнеотуризма в Костенец, кметът обяви, че броят на реализираните нощувки за 2022 г. на територията на Община Костенец е 36662, като събраната сума от туристически данък e 17569.70 лева. Към момента се разработва стратегия и програма за развитие на туризма.

„На етап сме предварително проучване, подготовка на въпросници и анкетни формуляри, SWOT анализ, набелязване на приоритети. Община Костенец участва и спечели конкурса на Министерството на туризма за българска EDEN дестинация („Най-добри европейски дестинации“) по проекта „Здравен и балнео туризъм GRO/SME/18/C/065 - Bulgaria Sanus per Aquam”. C цел популяризиране на дестинацията и нейния потенциал е извършено фотозаснемане и има издадена двуезична брошура на български и английски език. Чрез проекта EDEN Община Костенец се включва в общата мрежа на европейските туристически дестинации, което работи в посока засилване на рекламата й.“

Това посочи кметът Йордан Ангелов.

Народният представител Младен Маринов изрази задоволство от факта, че кметовете на общините Костенец, Долна Баня и Ихтиман си сътрудничат, както и че община Костенец и полицията са в отлични взаимоотношения, защото сигурността в населеното място е много важна.

„За настоящата 2023 година имаме амбициозни цели – проектираме енергоспестяващо улично осветление, предстои да кандидатстваме за претоварна площадка, както и разработваме проект за пречиствателна станция. И 3-те проекта са от изключително значение за местното население“, заяви в интервю за „Балканец“ зам.-кметът Маргарита Минчева.

Предстои също и ремонтът на НЧ „Прогрес 1907“ в гр. Костенец.





Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete