Понеделник, 29 Април 2024, 22:34

Етрополе отбелязаха Деня на победата и Ден на Европа

9 Май 2014, 19:11
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2891 7


В цяла България 9-ти май се отбелязва с множество мероприятия. На този ден честваме двоен празник - Победата над фашизма във Втората световна война и Денят на Европа, с който се поставя началото на Обединена Европа, която да живее в мир и разбирателство, като се сложи край на войните и насилието.

В своя реч на 9 май 1950 година в Париж Робер Шуман (френски външен министър по това време) споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се смята за начало на това, което днес наричаме Европейски съюз. Денят на Европа е посветен на мира и обединението в цяла Европа.

Празникът е още един повод за това - хората от различни нации да се чувстват обединени и да живеят съвместно в мир и разбирателство.
Денят на победата над фашизма във Втората световна война през 1945 година беше почетен с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните етрополци. Тържествената церемония  започна в 11:00 часа. Цветя бяха поднесени от името на: Кмета на Община Етрополе – инж. Богомил Георгиев и Председателя на Общински съвет-Етрополе – г-н Христо Андреев; Ветераните от войните от община Етрополе; Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Етрополе; НЧ ,,Тодор Пеев-1871‘‘; ОУ ,,Христо Ботев‘‘-гр. Етрополе; ПП ,,ГЕРБ‘‘; Общински съвет на БСП; Алианс български командоси; Български антифашистки съюз; Съюз на Русофилите и граждани.

Празникът продължи с интересна и увлекателна концертна програма. Преди самия концерт Кметът инж. Богомил Георгиев връчи на Цоло Божилов поздравителен адрес и Грамота за дългогодишна дейност като Председател и Секретар в Съюза на ветераните във войните и за дългогодишна служба в Общинска администрация-гр. Етрополе. Поздравителни адреси и символични подаръци по случай празника получиха и ветераните: Димитър Мишев, Никола Николов, Николай Дочев, Стоян Велчев, Цветко Лалов, Георги Вълков, Григор Григоров, Тодор Богданов, Стоян Червеняков и Никола Нинов.

Рецитал, по сценарии на Петя Цекова – педагогически съветник в СОУ ,,Христо Ясенов‘‘ изнесоха възпитаници на гимназията. Творбите бяха посветени на европейските ценности, принципи и идеали, на стремежа към единство, мир и просперитет, като посланието бе, че те ще донесат едно по-добро бъдеще на страната. Площадът озариха красивите момичета от мажоретния състав при СОУ ,,Христо Ясенов‘‘, които представиха маршов танц под звуците на песента ,,День Победьɪ‘‘. Публиката се наслади на великолепните изпълнения на танцьорите от ансамбъл ,,Балканска младост‘‘ с ръководител Калинка Пушкарова, които за сетен път доказаха своя талант и усет към фолклорното изкуство. Трио ,,Романтика‘‘ с ръководител Боян Шаранов изпълниха песните:  ,,Пирински халища‘‘, ,,Катюша‘‘и ,,Хубава си моя горо‘‘, с което накараха присъстващите да изпитат носталгия към изминалото време. Празничният концерт завърши със Строева композиция ,,День Победьɪ‘‘, изпълнена от Отряд ,,Млад командос‘‘ с ръководител инж. Васил Христов, който само преди няколко дни бе удостоен със званието ,,полковник‘‘.

И разбира се, всяко хубаво нещо заслужава награда, на финала участниците в програмата получиха кошница с цветя от името на Кмета инж. Богомил Георгиев и Председателя на Общинския съвет – г-н Христо Андреев.

Текст: Виктория Маринова
Снимки: Диана Иванова

Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete