Събота, 27 Юли 2024, 03:15

Етрополе отпразнува деня на българската азбука, просвета и култура, и славянската книжовност – 24 МАЙ

24 Май, 16:02
(2) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1173


Тържествено и с много празнично настроение Етрополе отбеляза 24 май - най-светлия български празник, на който почитаме Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура, и славянската книжовност. Стотици граждани и гости на града се събраха да преклонят глава пред великото дело на първопросветителите и техните духовни последователи.

Празникът започна в 10:00 ч. с изпълнения на Етрополската духова музика. Към Централния площад се стекоха деца, ученици, учители, дейци на културата, общественици. Зам.-кметът Ивайло Георгиев поднесe цветя от името на кмета инж. Владимир Александров и председателя на Общински съвет Етрополе Боряна Керемидска пред паметника на Тодор Пеев пред НЧ „ Тодор Пеев-1871“.

С Химна на българската просвета „Върви народе възродени“ бе дадено началото на празничната литературно-музикална програма. Вълнуващо слово по повод 24 май произнесе зам.-кметът Ивайло Георгиев. „Това е ден на учителя, на ученика, на училището, на всички дейци на културата и науката! В този ден се прекланяме пред всички вас, съвременни просветители – учители, творци, хора на свободното слово! Имайте сили, за да продължите да предавате на идните поколения своите знания, душа и любов!“, се казва в приветствието.

Община Етрополе удостои с почетни грамоти за висок професионализъм и новаторство в обучението девет изявени преподаватели в сферата на образованието и културата. Наградите бяха връчени от зам.-кметът Ивайло Георгиев.

На откритата сцена представиха литературните си, музикални и танцови таланти деца и ученици от ОУ "Хр.Ботев" гр.Етрополе, СУ "Хр.Ясенов", ДГ "Слънчице", ДГ "Еделвайс", ДГ "Звънче" и ТА „Балканска младост“ и Работилница „Таланти“ при НЧ "Тодор Пеев-1871". Водещ на официалната програма бе ученичката от СУ "Хр.Ясенов" Рая Рачева. На участниците бе поднесена кошница с цветя от името на Кмета на Община Етрополе инж. Владимир Александров и председателя на Общински съвет – Етрополе Боряна Керемидска.

По инициатива на Община Етрополе, Клуб на Миньора и минното дело при Елаците-Мед и Клуб „Спорт и здраве“ на децата и учениците бяха раздадени балони и знамена с ликовете на Светите братя Кирил и Методий и българската азбука, както и книжки с български народни приказки. Това изключително много допринесе за празничната атмосфера на площада и предизвика радост и усмивки.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (167)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete