Събота, 27 Юли 2024, 06:54

Етрополе ще има внушителен паметник на Васил Левски; Идейният проект бе представен пред местната общественост днес (ВИДЕО)

17 Май, 17:14
(3) (1)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1754 0


Внушителна, почти 3-метрова фигура, излята от бронз, върху постамент, излъчваща непреклонния български дух и жаждата за Свобода. Така ще изглежда бъдещият паметник в Етрополе на Апостола на българската свобода – Васил Левски. Негов скулптор е Красимир Ангелов, а архитект е Станислав Константинов. Те представиха Идейния проект на обществено обсъждане пред жителите на Етрополе, което се състоя днес, 17 май, от 15,00 ч., в Малкия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871“ и премина при огромен интерес и активност от страна на местната общественост.

Инициативата за изграждането на паметник на Васил Левски в града, е на кмета – инж. Владимир Александров. Припомняме, че тази родолюбива идея бе сред основните му приоритети в предизборната кампания.

„Апостолът е разпознаваем от всеки българин и аз колкото повече се доближа до представата на хората за Апостола, толкова по-добре съм си свършил работата“, каза скулпторът Красимир Ангелов и допълни: „Когато говорихме с кмета – инж. Александров, аз му предложих да е бюст-паметник, но той настоя да бъде по-внушителен – в цяла фигура. С арх. Константинов дойдохме в Етрополе и преценихме, че подходящо място за паметника е при морената – да не е концентрирано всичко в центъра на града. Погледнато от птичи поглед, лицето на паметника ще бъде откъм ул. „Васил Левски“ и има необходимото пространство, при чествания и годишнини, там да се съберат достатъчно хора.

Представих Левски облечен в ямурлук – дрехата е нещо емблематично за Апостола, така е бил облечен като е бил сред хората и това е едно завещание към всички нас, като българи, как трябва да се отнасяме към неговите идеали. Имам няколко изработени бюст-паметника в България на Васил Левски, но тук, в Етрополе, за първи път правя Апостола в цяла фигура“.

В началото на общественото обсъждане на Идейния проект, кметът инж. Александров подчерта: „Първоначално, аз лично мислех, че ще е добре паметникът на Левски да бъде успоредно до този на Тодор Пеев, тъй като те са били съратници. Васил Левски обаче е национален герой, Тодор Пеев е наш – местен герой и поставяйки ги един до друг не би било добре личността и делото на Тодор Пеев да бъдат омаловажени. Обсъждаха се и други варианти за място на паметника – при Музея, при Етрополския манастир. Етрополци обаче са свикнали на всички бележити дати свързани с Апостола, да бъде отдавана почит към него при Морената, там да поднасят венци и цветя.“

Сроковете за изработването на паметника на Левски са 6-7 месеца, а финансирането му ще бъде по Програма „Български добродетели“.

Върху постамента на паметника ще стои подписът на Левски, а целият монумент ще бъде осветен.





Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (169)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete