Неделя, 5 Май 2024, 05:55

Етрополци участваха във възстановката под връх Бузлуджа

29 Юли 2015, 06:45
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1058 0


На 18 юли, по повод 147 години от гибелта на Хаджи Димитър бе направена военно-историческа възстановка на драматичните събития, разиграли се под връх Бузлуджа през юли 1868 г. Регионален клон „Традиция 23-ти Пехотен Шипченски полк” - гр. Казанлък, заедно с членове от 17 клона на Националното дружество „Традиция”  пресъздадоха боя под върха, провел се на 18 юли 1868 г.

Сценарият за възстановката е по записки на знаменосеца на четата Христо Македонски, който е очевидец на смъртта на легендарния войвода. Патриотите от „Традиция”  умело бяха вплели и стихотворението на Христо Ботев „Хаджи Димитър”, с което пресъздадоха  драматизма на събитията преди 147 години.

В образа на Хаджи Димитър се превъплъти управителят  на регионалния клон в Казанлък Николай Байнов.

Беше пресъздадено пристигането на четниците в Балкана и тежката и неравностойна битка, в която срещу тях се изправят над 700 души редовна турска войска и башибозук. Най-младите участници в събитието бяха четирите момичета, които пресъздадоха ролята на самодивите по стихотворението на Христо Ботев „Хаджи Димитър”.

За пръв път в тази възстановка участваха членове на Регионален клон "Традиция" гр. Етрополе - Иван Пантев, Марин Начев и Стоян Пантев.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова поздрави всички, които в този ден изкачиха историческия връх и засвидетелстваха своята почит към загиналите за свободата на България наши предци. Тя връчи благодарствени грамоти на представителите на клубовете, взели участие във възстановката „Подвигът на Хаджи Димитър”.

Наталия Цветкова
Директор на Исторически музей-Етрополе
и зам. управител на РК „Традиция”

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete