Четвъртък, 9 Май 2024, 20:55

Европа през погледа на младото поколение

23 Февруари 2014, 14:49
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1267 4


В ГПЧЕ „Алеко Константинов” стартира проект „Дунав - онлайн”, в който вземат участие учениците от 10 Д клас, Немски език.
30 класа от 8 страни по поречието на р.  Дунав и една тема: Европейските избори  2014 година и проектът „Дунав - онлайн” -  учениците от тези страни  работят заедно във виртуална класна стая.
Една тема  понастоящем  засяга едновременно учениците от десетите класове  от  Германия - Баден-Вютемберг през Унгария - Бая  и Хърватска-Загреб до България - Правец, Русе, Хасково и Враца  и тя е че на 25 май ще се проведат изборите за европейски парламент. Как обаче виждат българските, унгарските и хърватските ученици Европа и кои теми в дадените страни  избрани от Европа ще бъдат представени? Отговорите на тези въпроси и на много други учениците ще търсят  онлайн, не само в уикипедия, но и в други мрежи, но най вече във виртуалната класна стая помежду си. Интернационалният проект „Дунав онлайн” обединява 30 класа от 8 дунавски страни: седем училища от Баден-Вютенберг,  освен това участие вземат България, Хърватска, Румъния, Словакия, Словения, Чехия и Унгария. Този проект се организира от Държавната централа за политическо образование (ДЦПО) и от Европейския център в Баден-Вютемберг. Организацията се ръководи от Сузана Майр, главен експерт в ДЦПО и Нилс Бюнес от Европейския център в Щутгарт.
Целта е да се насочи погледът на младежите от Баден - Вюртемберг към Източна Европа. Срещата е за изграждането на контакти между училищните класове на държавите по поречието на река Дунав, както и дълготрайно партньорство. Учители на 10-ти клас от поканените училища  се срещнаха в Бад Урах, 'Haus auf der Alb' за да се стартира проекта и да се представи програмата. 
В малки групи участниците се запознават. Формулират своите  очаквания за съвместната работа. Чрез уъркшопи (работилници) те се  въвеждат в учебната платформа Мудъл (Moodle), провеждането на съвместно подготвена анкета, включваща най-различни въпроси относно Европейския съюз, предстоящите избори и проблеми в различните страни.  Учителите се срещнаха и с германският депутат в европейския парламент Михаел Тойрер, който е един от инициаторите на проограмата „Стратегия за страните от поречието на р. Дунав. 
Работната фаза на проекта е от февруари до май. През това време участващите класове имат 5 седмици време,през което да работят заедно в групи от по три държави. Групата от Правец работи заедно с учениците от Фрайбург, Германия и Медкович, Хърватска.
 
 Учениците трябва да се запознаят един със друг и да направят проучване, което провеждат в училище или в околността. Учениците сами решават дали ще е под формата на видео или интервю.След като проучването се обработи резултатите се публикуват в интернет. И накрая ученици се срещат през юли в "Donau-Jugendcamp" в Улм.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 19:47

    Bravo na decata s ni6to ne otstypwame w obrazowanieto na ewropeicite, naprotiv.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 19:59

    moga da kaja ot li4en opit 4e, obrazowanieto w bg do 12ti klas e mnogo po-dobro ot redica strani w Zapadna Evropa :!:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Николай Николов 23 Февруари, 22:54

    Браво на учениците от Езиковата Гимназия. Браво на преподавателите им! Браво и на ръководството на училището!
    За пореден път изпитвам чувство на гордост и благодарност, че и аз съм бивш възпитаник на това елитно учебно заведение!
    Желая много нови успехи, творчески пориви и осъществени мечти на всички в ГПЧЕ "Алеко Константинов"!!!

    Н. Николов,
    Управител на "Марконис"

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Nikolowa 25 Февруари, 12:51

    Brawo na decata, prepodawatelite i wsi4ki organizatori.Uspehi zelaja na wsi4ki.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (228)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete