Неделя, 28 Април 2024, 22:15

Европарламентът обсъжда България утре

2 Юли 2013, 09:41
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 627 0


Предложението направи Манфред Вебер (Християн социален съюз, Германия), един от главните съюзници на ГЕРБ в дясноцентристката Европейска народна партия.
Подкрепиха го зелените и консерваторите. Той обоснова искането си с напрегнатата ситуация у нас.
Председателят на социалистическата група Ханес Свобода посочи, че и тя е за дебат, защото "грешки бяха направени", но повтори настояването той да е през септември.
"Договор с дявола"
"В България има правителство на малцинството, водено от социалистите и то дойде на власт само благодарение на партия "Атака", каза Вебер. "Това е крайнодясна група, която е антиевропейска, която подклажда омраза срещу евреите и мюсюлманите и тя дори заплашва с гражданска война в България".
"Това е договор с дявола и е скандално и трябва да бъде обсъдено в Европейския парламент", заяви Вебер. 
Той обвини лидера на БСП и на Партията на европейските социалисти (ПЕС), че се е опитал да назначи "съмнителна медийна личност" да се бори с организираната престъпност. "Но това не се случи, защото хиляди хора излязоха по улиците".
Българският дебат е насрочен 17 ч. 30 мин. българско време, непосредствено след подобен посветен на Унгария. Европейската комисия води правни процедури срещу дясното правителство на Виктор Орбан там, като го обвинява, че потъпква основни демократични принципи като върховенството на закона. 
Двойни стандарти?
"В София хиляди хора са по улиците и  протестират срещу това, което се случва там, а в Будапеща няма никой на улицата", каза Вебер.
Неделчева също посочи, че една от причините ЕНП да поиска обсъждането е парламентът да покаже, че "няма двойни стандарти към различните страни и различните управляващи партии".
От трибуната тя се позова и на "безпрецедентно внушение от страна на председателя на Народното събрание ограничаващо свободата на медиите в страната", визирайки обръщението на Михаил Миков от миналия четвъртък.
"Аз съм изцяло "за" въпросите повдигнати от колегата Вебер, да се разгледат в този парламент", заяви лидерът на социалистите в парламента Ханес Свобода. "Единствено се чудя, къде бяхте, когато "Атака" подкрепяше правителството на Борисов, активно го подкрепяше", добави той припомняйки за мнозинството от ранното управление на предишния министър-председател Бойко Борисов.
Тук изненадващо на Свобода възрази от място Даниел Кон-Бендит, лидерът на зелените, които обикновено подкрепят левицата.
"Мотивацията за дебата е случващото се в България - хилядите хора, които протестират  18-ти ден подред", каза за "Труд" Неделчева. Тя се позова още на ролята на "Атака" и "липсата на прозрачност при вземането на решения и назначенията в изпълнителната и законодателната власт".


Източник: trud.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete