Събота, 18 Май 2024, 17:00

Европейски експерти обмениха опит и идеи в сферата на възобновяемите енергийни източници

20 Септември 2013, 11:57
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2235 1


Екип от  европейски експерти начело с г-н Ян-Нико Аплеман, Кралски заместник-комисар на Регион Флеволанд (Холандия), беше на работно посещение по международния проект „Региони за зелен растеж” на територията на Софийска област.
По време на посещението се извърши обмяната на опит и се обсъдиха конкретни инструменти, механизми и подходи на регионалната политика, които подобряват достъпа до финансиране и ускоряват инвестициите в устойчива енергия (възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и мерки за енергийна ефективност (ЕЕ).
Срещата е организирана по проект „Регионални политически инструменти и подходи за подобряване на достъпа до финансиране за стимулиране на инвестициите в сферата на устойчивата енергия“ от  фондация „Евро – перспективи” (ФЕП) и Областна администрация на Софийска област”.
По време на четиридневната си визита, екипът експерти от Холандия, Гърция, Румъния и Великобритания се срещна с  представителите на местните власти, министерствата и бизнеса.
Съвместната работната група посети и вече  реализиран обект  МВЕЦ „Церово“, публично-частно партньорство между ПВБ Пауър България АД и Община Своге. На срещата се проведе дискусия между чуждестранните експерти и представители на общини от Област Софийска по темата „финансиране на ЕЕ и ВЕИ”, в която участваха инж. Жоро Цветков, кмет на Община Своге.
„Бях вдъхновен от проекта ВЕЦ „Среден Искър“ на Община Своге и ПВБ Пауър България. Това е един чудесен пример за публично-частно партньорство по проект за ВЕИ. Важно е обществото  да осъзнае, че подобен тип партньорства и инвестиции носят позитиви както за инвеститора, така и за общината и хората, живеещи в нея. Именно за това подобни проекти, подобни постижения, дори, трябва да бъдат използвани като пример от други общини,“ сподели г-н Аплеман.
Експертите изтъкнаха, че публично-частните проекти за ВЕИ и ЕЕ са изключително печеливши и за двете страни, както в икономически, така и в социален аспект, тъй като не само допринасят за икономическото развитие, но и отварят много нови работни места и възможност за развитие на човешкия ресурс в региона.
На последвалата среща в Областна администрация на Софийска област, чуждестранните експерти представиха своите заключения и препоръки към областта и прилежащите ѝ общини по темата за развиването на проекти и дейности в сферата на устойчивата енергия.
Макар да изтъкнаха като наши предимства големият потенциал в областта на ВЕИ и ЕЕ, добре разработената мрежа от НПО и разработената национална политика в сферата на устойчивата енергия, експертите посъветваха представителите на Областна администрация да обединят усилията на всички 22 общини в Софийска област за застимулиране на инвестициите в сектора, както и да улеснят публично-частните партньорства за проекти, свързани с ВЕИ и ЕЕ с цел привличането на чужди и наши инвестиции. Като най-големи  пречки за областта в сферата на инвестициите, екипът посочи недостатъчния капацитет и познания на ниво общини за достъп до финансиране, липсата на добра комуникация и координация между общините и между местни и регионални партньори и липсата на конкретен план и цели (включително и за финансиране), касаещи възобновяемата енергия.
„Софийска област има огромен потенциал за привличане на инвестиции по подобни проекти – за това е важно да е ясно – както за администрацията, така и за обществото: проектите за ВЕИ и ЕЕ са печеливши за икономиката, обществото и околната среда и следва да бъдат развивани,“ заключи г-н Апелман.




Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (248)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete