Събота, 27 Юли 2024, 10:55

Европейски минен бизнес форум ще се проведе на 5 юни в столицата; За екологичните аспекти в сектора разговаряме с представители на две от водещите минни компании у нас (ВИДЕО)

4 Юни, 12:17
(0) (0)
Средногорие - Новини
Прочетена: 571 0


На 5 юни, в столицата, ще се проведе Шестото издание на Европейски минен бизнес форум, организиран от Българска минно-геоложка камара, Министерство на енергетиката и Европейската асоциация на минните индустрии.

Събитието ще включва пленарни сесии, дискусии и възможности за активна комуникация, които ще позволят на участниците да се запознаят с ключови тенденции, предизвикателства и възможности в областта на минната индустрия в Европа и по света.

В рамките на форума ще бъдат представени добри практики във всички сфери на устойчивото развитие и примери за въздействието и приноса на индустрията върху икономика и обществото.

В навечерието на форума, разговаряме с представители на две от водещите минни компании у нас – „Дънди Прешъс Металс“ и „Асарел-Медет“, на тема: „Екологични аспекти в минерално- суровинния отрасъл“ – тема, на която бе проведена национална конференция в Етрополе.

1. Елисавета Вълова – мениджър „Опазване на околната среда в „Дънди Прешъс Металс“:

„Опазването на околната среда и здравето на хората са приоритет за „Дънди Прешъс Металс“, като компания. Всичките усилия са насочени към ефективно, безопасно и екологосъобразно производство.

През последните години компанията инвестира изключително много средства в модернизация. От 2004 г. започнаха мащабни проекти за модернизация, които в периода 2010-2015 бяха приключили. Факт е, че когато се инвестира в модерни технологии, иновативни, такива които поднасят едно безопасно и ефективно производство, то неминуемо следва и опазване на околната среда. Самите нови технологии и проекти са с мисъл за околната среда. „Дънди“, като канадска компания, се съобразява не само с най-добрите европейски стандарти и практики, но и със световните такива. Освен задължителните стандарти в сферата на екологията, се въвеждат и такива, които не са задължителни за прилагане.
Сега предстоят нови предизвикателства свързани с т. нар. зелен преход – намаляването на абсолютната стойност на емисиите. Усилията ни са насочени да стигнем до нулеви емисии.

От 2012 г. до 2015 г. реализирахме и няколко проекти за обезшумяване на големи съоръжения – закупихме шумозаглушител за вентилационна шахта, санирахме сградите, подобрихме си цялостния зелен пояс чрез засаждане на много дървета.“

2. Мариела Джиджинкова – ръководител на Отдел „Екология“ – „Асарел-Медет“ АД:

„От 1999 г. за първи път в България е създаден т. нар .Комплексен екологичен полигон – това е определена територия на площадката, на която оперира на онзи етап „Асарел-Медет“ и на този целия регион са определени мониторингови пунктове за измерване на показателите на въздух, води, почви. Целият този проект е създаден съвместно, тогава, с Геологическия факултет на БАН, с научни работници. В онези години още нямаше законодателство в областта на околната среда. Оттогава досега, данните се съхраняват и ежегодно се правят анализи; изготвяме годишни доклади, които показват постигнатите подобрения във времето, по отношение на екологичните норми.

Нашата фирма „Асарел-Медет“ оперира в района на Панагюрище и в лицето на местното население виждаме изцяло подкрепа. Инвестираме много в социални дейности – изграден е Спа комплекс, плувни басейни, игрища, Многопрофилна болница – една от-най модерните в страната.“






Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (169)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete