Петък, 3 Май 2024, 03:54

Фестивал на науката 2023 в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин (ВИДЕО)

19 Юни 2023, 09:43
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1219 0


За втора поредна година СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин бе домакин на Фестивал на науката 2023, който се проведе в рамките на два дни.

„Целта на фестивала е да възпитаме у децата една култура – когато имат житейски проблем да приложат научния подход – наблюдават, събират данни, експериментират и съобщават своите резултати – дали на себе си , дали на околните. С това е свързана и нашата иновация в начален етап /ние сме иновативно училище от миналата година/ – въведохме нов учебен предмет – СТЕМ откриватели, където интегрираме всички науки в един предмет.“

Това заяви в интервю за „Балканец“ директорът на Училището – Мариета Христова и допълни:

„Лекцията на проф. Живко Желев на тема „Значение, символиката и мистичност в българската шевица“  беше изключително интересна. Неговото мото е, че ние всички сме едно в този космос и всичко е взаимосвързано. Той направи връзките между нанотехнологиите, българската шевица, глаголицата, българските обичаи.

Нашите работилници са добра практика. Една електронна книжка за Левски, изработена с помощта на технологиите бе представена тук на Фестивала.

На въпрос на „Балканец“ дали Фестивалът има за цел и кариерно ориентиране сред възпитаниците на училището, г-жа Христова отговори:

„Наблюденията, които имам сред нашите ученици са – засилен интерес към химия, физика и технологии. Изследванията показват, че в тези професии вече липсват специалисти и дамите в тези професии са малко. Ние имаме паралелка „Софтуерни и хардуерни науки“, където нашите момичета са много изявени. И чрез този фестивал искаме да ги насочим да се развиват и занапред в тях.“

 „В света на забавната математика“, „Малки открития за природните явления около нас“, „Географска работилница“, „Да построим кула на мечтите“ – работилница за малки архитекти и строители, „Млад природоизследовател“, „Езикът – огледало и загадка“, „Научните постижения през 2022 г.“, „Капсула на времето“ – космическо-литературна строителница, и др. бяха включени в тазгодишното издание на Фестивала.

Изключителен интерес по време на Фестивала, имаше към Минно-геоложкия университет „Свети Иван Рилски“, София – катедра „Сондиране, добив и транспорт на нефт и газ“. Учениците имаха възможността да се запознаят с професията „Петролен и газов инженер“, а на специално изготвен макет можеха нагледно да проследят пътят на нефта и газа – добив, транспорт, съхранение, компресиране.

На следващия фестивал, по предложение на училищния директор Мариета Христова, Минно-геоложкия университет ще представи различните катедри пред зрелостниците, за да има Фестивалът още по-насочено кариерно ориентиране.


 

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete