Вторник, 14 Май 2024, 19:50

Филип Филипов: „Лъжа е, че не може във водопровода на стубленските чешми да се включи друго водохващане”

28 Март 2015, 16:12
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2467 13


Годишният отчет на общинското дружество „ВиК Бебреш” бе приет с гласовете на 18 общински съветници, 2-ма се въздържаха и 7 бяха против. Някои местни депутати изразиха открито мнения по него.
 
Дискриминация нарече общинската съветничка от Атака Цеца Христова допускането от страна на ВиК абонатите да не се таксуват равнопоставено „Осем човека без водомер плащат 6 лева сметки за консумирана вода, а ползват  реално в пъти повече, след като имат градини с обработваеми площи. Според закона 5 кубика консумирана вода се начислява на един човек, а реално виждаме, как не се спазва закона”, заяви Христова. Управителят на водното дружество Ради Наков отговори, че общинската съветничка не чете закона докрай и, че има Наредба, в която се регламентира ценообразуването според определен брой кубици на човек и на отделна чешма.
 
„Всеки, който ползва вода през водопроводната мрежа на общинската фирма ВиК трябва да си плаща и да си е монтирал водомер. Общинската фирма не поставя на гражданите водомери, а само, ако има някакви спорни въпроси с онзи оператор, доставил услугата по доставка на общинската фирма, както е например „Басейнова дирекция”. Това трябва да го знае Общинският съвет, който е принципал на това дружество. Всеки гражданин, който има открита партида, трябва да има водомер. Ако искат да ходят мити, ако искат да ходят немити. Всеки трябва да си плаща водата”, категорично заяви в отговор кметът Георги Георгиев.
 
Общинският съветник Филип Филипов, заяви, че миналата година, когато се е разглеждал отчета за ВиК е изказал една тревога. „В сравнение с по-миналата 2013 година собственият капитал на дружеството е намалял от близо 2 милиона лева на 1 800 000 лв., а след това тази тенденция продължи. Когато собственият капитал на едно дружество намалява, това води до някакъв риск”. По този повод Филипов постави към управителя на ВиК три конкретни въпроса - каква е причината собственият капитал да намалява от 1 870 000 на 1 840 000, каква е причината краткосрочните задължения да нарастват спрямо предния годишен отчет на 280 хил.лв.
 
Третият въпрос, който в хода на дебатите се оказа „ябълката на раздора” бе има ли техническа възможност във водопровода, който захранва стубленските чешми в Ботевград да бъде вкарана вода от язовир Бебреш, от водохващането на стубленската вода и от м.”Меча падина”. След като Радослав Наков отговори на последния въпрос, че няма такава техническа възможност, Филипов контрира, че лъже. Веднага думата взе кметът Георги Георгиев. Той зави, че водопроводът на стубленските чешми е изграден преди 12 години. „Не обвинявайте управителя на ВиК, че лъже, защото тогава не е знаел, че ще стане един ден управител”, защити Наков кмета Георгиев. Той обясни, защо няма техническа възможност стубленските чешми да се захранят с друг вид водоизточник – „Защото към тях водата идва от подземен водопровод от  каптажи от местността Рудината и влиза в резервоар 250 кубика, който се намира във „Власов ръд” през тръба фи 100. От там  се захранва първата чешма на кръстовището за Зелин”, подчерта Георгиев.
 
След края на дебатите Филипов подчерта, защо е гласувал против приемане годишния отчет на ВиК. „Не съм доволен от отговора, затова ще ви прочета нещо, което го пише в отчета”, каза съветникът и допълни-„ Във водоснабдителната система на стубленските чешми за захранване с вода на Ботевград се използват 6 броя подземни водоизточници, което е лъжа, там няма каптаж, при Мечата долина каптажа е открит, каптаж Стубленска река, също е открит, дренаж „Изворите”- също . Господин Наков ни излъга, защото си го е написал в отчета, а вие не сте чели отчета”.
Кметът от своя страна, заяви, че това са неверни неща. По думите му на Власов ръд се намира крана, който довежда вода на всички стубленски чешми. При имота на Тихин на 400 метра се намира последната шахта, от която излиза водата на стубленските чешми. „Спирате този кран и чешмите навсякъде ще спрат. Мечата долина няма нищо общо със стубленските чешми”, категоричен бе кметът.
 
Общинският съветник Иван Гавалюгов също гласува против годишния отчет на ВиК, защото според него Бизнес планът за 2015 не е по същество такъв. „Г-н Наков е описал просто какво е необходимо на ВиК дружеството, за да подобри качеството на услугата”, обоснова се Гавалюгов. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: М. Ил. 28 Март, 16:32

    Господин кмете, защо ни заблуждавате, че всеки който ползва вода, трябва да има водомер. Вие лично бяхте наредили на вашият контингент (циганите) да не се поставят водомери.Алцхаймер ли имате,ако е така да ви напомня,че това се отнася за скравенските цигани.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 28 Март, 18:31

    Г-н Филипов, във в.з."Зелин" се намират река "Мечата долина" и река "Стубленска", а на Стубеля каптажите са "Меча долина І, ІІ и ІІІ". каптаж "Стубелска река", "Изворите" и "Букор"-подземни водоизточници и те се ползват за захранване на Стубленските чешми.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Март, 19:20

    Дали има поне един човек който да вярва ,че водата в тези чешми е само от Стубеля.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 28 Март, 19:53

    Тц... ако има поне един, то той е сляп, глух и няма интернет :D Освен, ако не се казва Г.Г.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 29 Март, 00:34

    Smeshko......

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 29 Март, 00:53

    №2 ти си много заблуден или заблуждаваш другите.Дали има поне една чешма със вода не от стубеля, а поне от балканските водохващания.Ще ти кажа не . Единствената това е тази на манастира-директно от реката.Всичко друго се меша със тази от язовира.Действително знаеш някои водохващания но това не е достатъчно водата да дойте в така наречените кметски чешми.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 29 Март, 01:14

    Скравенските цигани всички на сапун.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: анонимен 29 Март, 02:50

    Хора не забравяйте че основна изборна сила са циганюрите щастие е да си циганин в България Дошло е време Брюксел да чуе как става печелене на избори от некадърници Впрочем те знаят и ни гледат сеира. просто не трябва да допускаме да се толерират тия в която и да е сфера и така ще стане че ще има малко по приемливи кметове като не разчитат на циганите а на своите качества поне ще ни управляват българи. До сега само цигански кметове в цяла България

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 29 Март, 09:36

    защо преди известно време бяха тръгнали да разкопават улицата на кмета за да му спрат водата защото не си е плащал сметките а сега пледира че всеки трябва да си плаща сметките

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 29 Март, 16:02

    За водата в чешмичките на кмета е ясно от още когато ги направи, че не е само от Стубеля, а е смесена и предимно от яз. Бебреш, но какво да кажем за водопроводите в града и водата в тях-тия са амортизирани от близо 50г. и продължават с авариите-ако налягането се вдигне от 1,5атм. както е сега на 3,5атм както трябва да бъде, ще изпопукат в 3/4 от града, а самата водат е повече кал и тиня - И ДОКОГА ТАКА-може би докато не се махне Тухларев!?!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (135)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete