Петък, 17 Май 2024, 07:19

Фолклорен празник "С красотата на народното творчество" представиха ученици от ОУ "В.Левски"

16 Април 2014, 15:20
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4024 2


Спектакъл „С красотата на народното творчество” представиха ученици от клуб „Фолклорна магия” на ОУ”Васил Левски” Ботевград днес от 15.00ч. Проявата е по проект „Успех”  и е посветена на пролетните празници - Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден. За трета поредна година участниците в клуба трупат знания и развиват умения в изучаване на българския фолклор чрез песни и танци, съобщи ръководителят на клуба Радка Ангелова. На представителната изява присъстваха родители и учители.

Празникът започна с цитат от мъдрата мисъл на Бачо Киро - „Да дадем на жадния да пие вода е добро, но още по-добро е да му покажем извора и да пие до насита”, каза една от водещите и бе допълнена от своята съученичка, че извор на жива вода е българският фолклор. „Това са здравите корени на нацията ни”, допълни тя.

Фолклорният празник продължи  с гатанки, скоропоговорки и народни мъдрости. Децата демонстрираха завидни танцови умения в изпълнението на Пайдушко хоро, забавен и Джиновски танц. Присъстващите чуха народните песни „Цонке ле, чушко червена” и „Лаленце се люлее”. По време на тържеството бе разиграна драматизация по приказката „Как горските животни празнуват Великден”. С нея бе показана красотата на фолклорната приказка, а не толкова отделните герои, които бяха стилизирани. Учениците пресъздадоха значимостта на най-светлия празник чрез диалог между горските герои Лиса, Вълчо,Мечока, Заека, както и Питката, чиято роля имаше възпитателна цел - да покаже, как се празнува Пасха.
Госпожа Радка Ангелова пък припомни на всички традициите, които хората са спазвали и се тачат и до днес за отделните пролетни празници, като неделима част от българския фолклор.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 16 Април, 15:43

    Поздравления за представянето на учениците и техния ръководител - г-жа Ангелова! Продължавайте да изучавате българския фолклор и пресъздавате с магията на танца българските традиции!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 16 Април, 19:04

    tva mihaela ot 7mi klas li e?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete