Вторник, 7 Май 2024, 01:10

Форум Театър или изкуството да сме активни граждани

11 Ноември 2014, 16:45
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1745 1


„Активни общности за Европа“ е международен проект, който има за цел насърчаване на активното гражданство посредством креативността. В проектът успешно партнират неправителствени организации от 7 страни – България, Великобритания, Италия, Полша, Словения, Черна гора и Хърватия.
Избраният метод за работа по проекта е „Форум театър“ – изключително подходящ, иновативен и ефективен метод за работа с общности и промени на нагласи. Обучаваните, които не са професионални актьори, играят по предварително подготвен сценарий, засягащ конкретни социални проблеми, които претворяват в театрално представление. Зрителите имат право да се включат в представлението като предложат различни решения и стратегии за преодоляване на проблема.
„Форум театър” е метод за разглеждане на конкретни проблемни ситуации по нов начин, посредством театъра, за постигане на социална промяна. Той позволява на група хора да намерят нови решения на конкретни свои или обществени проблеми.
След обучение на обучители, проведно в Лондон през април, 42 участника преминаха интерактивно обучение по използване на метода в София, в периода 22-26/09. Фондация „Съвременност“ е българският партньор по проекта и домакин на събитието.
Проектът „Активни общности за Европа“ е финансиран по програма „Европа за гражданите“ на Европейската комисия.
Днес професионално бе заснета първата пиеса в Езиковата гимназия в Правец. Тя ще бъде публикувана в социалните мрежи, след което ще се проведе гласуване от международно жури. От всички 40 пиеси ще бъдат избрани две, които ще спечелят пътуване до Брюксел. Там пиесите ще бъдат представени пред представители на парламента. 
Предстои заснемането на още четири пиеси, две в Ботевград и още две в София. 
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Иванка Димова 12 Ноември, 18:18

    Беше интересно, ново, провокиращо - да заемеш позиция, да не останеш безучастен. Браво на всички участници !

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete