Петък, 19 Април 2024, 03:04

Г. Войнова: Школата по акробатика в Своге продължава да подготвя шампиони

3 Януари 2013, 19:01
(1) (0)
Своге - Спорт
Прочетена: 4466 1


Галина Войнова е завършила Национална спортна академия специалност „Треньор по акробатика” и е едно от най-познатите имена в община Своге. Дългогодишен състезател по акробатика, печелил множество медали от републикански състезания. Една година се занимава професионално с любимия спорт в Япония.

В момента Галина е една от малкото в България, които се занимават с въздушна гимнастика, позната по-скоро като Аerial silks.
Тази година нашето момиче беше и един от гвоздеите на програмата при откриването на зимния ски сезон в Банско, редом с шоуто на ски легендите Херман Майер, Марк Жирардели и Петър Попангелов.
Галина Войнова беше поканена специално и за откриването на благотворителното състезание World Star Ski Event, което премина под патронажа на принца на Монако. Досега подобни състезания са провеждани в популярните зимни курорти Алта Бадия, Сестриере и Сен Мориц,  с участието на световноизвестни спортисти от звездния отбор на Star team for the children.

Галина се съгласи специално за balkanec.bg да отговори на няколко кратки въпроса.

Как реши да се занимаваш именно с въздушна гимнастика?
Желанието ми се засили по време на едногодишния ми престой в Япония, където се занимавах професионално с подобен вид шоу. Винаги съм се впечатлявала и от акробатите на Цирк Дю Солей, от тяхното изящество и красота. Освен, че винаги съм искала да правя нещо толкова красиво, въздушната гимнастика ти дава и голяма доза адреналин.

За подобни силови упражнения сигурно са нужни много тренировки. Колко време отделяш, за да тренираш?
За съжаление не ми остава много време за тренировки, но определено спазвам тренировъчен режим всеки ден.
Какво се случва с акробатиката в Своге?
За съжаление акробатиката в Своге, като че ли остава незабелязана на фона на другите спортове. Честно казано изненадана съм защо се получава така, предвид това, че именно нашите състезатели са донесли много титли и медали от републикански първенства. В момента тренираме в много лоши условия. Нямаме дори две нормални постелки, върху които децата да тренират. Може би трябва да се помисли в тази насока.

Колко деца в момента се занимават с този красив спорт?
Към момента в школата имаме над 20 деца. Момичета и момчета, които са безкрайно талантливи и тренират много сериозно. Лошото е, че почти нямаме финансови средства, с които да им закупим екипи. Парите, които ни отпускат от бюджета на общината, покриват едва транспорта и храната на децата. Разходите за цвички и трика, за съжаление се покриват от трениращите.

Какво предстои през новата 2013?
За съжаление все по-често се замислям за работа извън България. Много се надявам обаче тази година да има повече отпуснати средства за самата школа в Своге. Наистина имаме изключително талантливи деца, които са избрали този красив спорт. Може би е време да се погледне приоритетно на акробатиката в нашия град.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Януари, 22:05

    Жалко че за този спорт няма пари и добри условия. Въпреки това Г. Войнова да не се отказва от България!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete