Неделя, 19 Май 2024, 03:35

Галерия от живопис украси стените на зала „Орханиец”

8 Април 2015, 18:02
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1340 0


Контрастът между топли и студени цветове, многообразие от чисти и ярки цветове, естетика, натуралистични и фотографски картини, пейзажи, описващи природата в нейните различни форми, силата на мечтите – всичко това бе подредено в изложба в зала "Орханиец", която бе открита днес от 17:30ч. в Исторически музей Ботевград. Изложбата е озаглавена „Магията на живописта”, а автор на изящните картини е художничката Диана Арк.
В началото поздрав към нея отправи женска вокална група към НЧ „Христо Ботев 1884” Ботевград с корепетитор Мирослав Генчев. Те изпяха няколко песни, с които внесоха допълнително настроение в зала „Орханиец”. Сред гостите бяха секретарят на общината Цеца Иванова, която е и председател на Общинското дружество на русофилите в Ботевград, Веселка Божкова, главен експерт Култура и вероизповедание в общината, Татяна Иванова, председател на Руския клуб в Ботевград, местни художници и много гости.
 
Диана Архибова, както е истинското име на художничката, е от Естония. От няколко години живее в България, в района на гр. Сандански. Тя е професионален художник, автор на многобройни изложби и галерии не само в родната си страна, но и във Финландия, Германия, Англия, САЩ и Русия. Нейните творби са включени в колекции по цял свят. Към настоящия момент тя работи по авторски проект, наречен „Открит дом – ателие на художника”. В ателието се провеждат семинари и курсове по живопис. Самата тя казва: „Като художник по призвание съм дълбоко убедена и осъзнавам силата на въздействие на образа, замисъла и цвета в личността и съзнанието.”
 
Диана Арк благодари на присъстващите за проявения интерес към нейното творчество. Тя обясни на гостите значението на понятията арт-терапия и хромотерапия. Описа арт-терапията като психотерапия, т.е. човек трябва да нарисува своя проблем и това, което го притеснява – образи, символи и т.н.  Хромотерапия е терапия, използваща въздействието на цветовете върху психическото състояние и самочувствието на човека. Веки образ, знак и елемент в картината, е код за нашето съзнание. Светът, формата, вложеният смисъл са в съвкупност с личната енергия на човека.
В момента Диана Арк работи върху иконостас, предназначен за строящ се църковен храм.
 
„Магия на живописта” е изложба на енергийни картини. Вложената от автора лична енергия в картината може да послужи като ключ на взаимодействие със света. „В творбите си съм използвала предимно сини и лилави цветове. Наистина картините могат да повлияят психически на човека”, коментира авторката. „Изкуството трябва да е максимално достъпно за хората. При мое посещение във Франция, не видях нито един дом, където на стената да няма поне една картина. Затова цените на моите творби са нормални и приемливи за хората”, допълни тя.
 
Изложбата ще бъде подредена в Исторически музей Ботевград до 15 май 2015г.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete