Четвъртък, 9 Май 2024, 04:16

Гъста мъгла и лед на Петрохан, докато 17 фирми искат да изготвят проекта за тунел под прохода

7 Март, 19:11
(1) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 588 0


Шофьорите трябва да бъдат много внимателни в прохода Петрохан. Гъста мъгла се спусна малко преди да залезе слънцето, а снегът, който се топеше през деня скоростно се превръща в лед. Условията са типично зимни.

Междувременно стана ясно, че в обществената поръчка за изработването на разширен идеен проект, пълни инженерно-геоложки проучвания и подробен устройствен план за скоростен път Монтана – София с тунел под Петрохан, са кандидатствали 17 фирми. Проектът има ключово значение за националната и европейската транспортна мрежа, като се цели намаляване на времето за пътуване и подобряване на условията по пътя II-81 София – Монтана.

Приблизителната дължина на участъка е 82 км, а проектната скорост е 120 км/ч. Индикативната стойност на обществената поръчка е 6 666 666,67 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е 365 календарни дни.

Избраният изпълнител ще трябва да изготви разширения идеен проект на трасе, свързващ обхода на гр. Монтана и Софийския околовръстен път, като се спазват всички изисквания в Закона за опазване на околната среда и Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС. Необходимо е също така да се избегне преминаването през защитени зони и територии.

Проектът се обсъжда още от края на 80-те години на 20-и век, когато са извършени проучвания за подобряване на трасето на път II-81 София – Монтана. През 2020 г. е изработено прединвестиционно проучване за направлението Монтана – София с тунел под прохода „Петрохан“.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (227)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (66)
70% Complete