Четвъртък, 2 Май 2024, 18:46

Георги Балабанов представи книгата си „Молитва за земята“ в Исторически музей

11 Декември 2015, 19:29
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2114 6


Писателят Георги Балабанов и председателят на Съюза на независимите български писатели Марин Кадиев представиха книгата „Молитва за земята“ на Георги Балабанов. Представянето на книгата започна в 17:30ч. в Исторически музей Ботевград.

Директорът на музея Тодорка Коцева изказа своята огромна радост от присъствието на добруджанския поет Балабанов. Тя представи и Марин Кадиев, който вече официално носи научното звание -Академик. Исторически музей Ботевград отправи своите поздравления към него. Поздравления и цветя Георги Балабанов получи, от кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов, от езиков център „Марконис“ и НЧ“Христо Ботев 1884“. Мария Коцева, която е дългогодишен приятел на музея, изпя народна песен, с която показа изключителния си глас.

Книгата на добруджанския поет бе представена от Марин Кадиев. В началото на своята реч той запозна присъстващите с биографията на Георги Балабанов.  Разказа, че той е роден през 1947г. в с.Краище, а своето висше образование завършва в СУ“Св. Климент Охридски“ – Български език и литература. Балабанов е работил двадесет години като главен редактор на вестник „ Добруджански глас“. През годините е печелил много национални награди за различни разкази, очерци и кореспонденции. За поредната книга, носеща името „Молитва за земята“, акад. Кадиев каза „ Това е своеобразна молитва за земята и хората. Сборникът съдържа както разкази за възрастни, така и за деца. Всички творби имат обща пресечна точка – тревогите и надеждите на автора за земята майка, за родината, за морала на съвременния човек и за връзката му с природата.“ Според него, много мъдрост съдържат творбите, изказани чрез героите в тях. Жестоката тежест на родовите закони присъства в някои от произведенията му.

Думата бе предоставена и на Георги Балабанов, който представи някои от разказите си. Той не четеше разказите си, а ги рецитираше. След това обясни, че всеки един разказ е истински с действителни участници. Той изказа своите благодарности на всички присъстващи. Местният поет Пейо Пеев, също поднесе цветя и поздрави на Балабанов.

Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 11 Декември, 22:30

    Стига с тия молитви. Всеки пише молитви за дъжд, за земя за звезди, измислете нещо различно.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 11 Декември, 22:41

    Измисли ти, като си толкова умен!

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Светла Бенчева 12 Декември, 21:20

    Молете се да има такива хора! Молете се да имате къс от техните желания и мечти, за да бъдем истински хора.Много сте далече- съжалявам, от действителността и на всеки пожелавам да има техният прозорец към света.!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 12 Декември, 23:59

    Светле, много тъмно ти е образованието, мила, за да се опитваш да даваш акъл!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Десислава Иванова 15 Декември, 10:56

    Поздравления, Светле! Казала си го с малко думи, но така точно!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete