Четвъртък, 25 Април 2024, 00:28

"Гергьовско веселие" край Кремиковския манастир

6 Май 2023, 16:18
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1402 2


Навръх Гергьовден, още от сутринта, стотици хора се стекоха в Кремиковския манастир, чийто патрон е Св. великомьченик Георги Победоносец. На около километър преди манастира, полиция отбиваше движението и автомобилите паркираха в подножието на манастира, а миряните се изкачиха пеша до Светата обител. В 8,00 ч. започна Празничната Гергьовска литургия и бе отслужен водосвет за здраве, а в 10,30 ч. тръгна литийното шествие с лика на Свети Георги.

Смята се, че Кремиковския манастир е основан още по време на царуването на Иван Александър (1331 - 1371), но сигурни сведения за съществуването му има от края на 15в. През 1382г., когато османските нашественици завладяват София, манастирът е напълно разрушен. Първото конкретно сведение за Кремиковския манастир датира от 1493 година, когато по времето на софийския митрополит Калевит, местния велможа Радивой възобновил порутената църква "Св. Георги" и я изписал в памет на децата си Тодор и Драгана, които са починали вероятно по време на голямата чумна епидемия от 1492г.

След Освобождението в Кремиковския манастир манастира се заселват двадесетина монахини бежанки от Малешевско, които допринасят за оживлението и популярността на манастира. През 1897г. Иван Вазов посещава манастира и пише един прекрасен пътепис за него. През 1901г. започва изграждането на нова голяма църква "Покров на Пресвета Богородица", която е завършена през 1907г.

Именно в нея, на днешния ден, десетки семейства кръстиха своите рожби. Екипът на "Балканец" присъства на Светото кръщение на малкия Георги от Правец. Всички близки и роднини, както и кръстниците, бяха облечени в народни носии, а след кръщението на Георги, и той бе пременен в такава. На щастливото събитие присъстваха гости от Правец, Ботевград, Буново, Перник и София.

Освен честването на храмовия празник на Кремиковския манастир, в неговото подножие на открита сцена се проведе 17-то издание на Международния фолклорен фестивал "Гергьовско веселие", с водещи Рангел Вангелов и Стоянка Николова. Непосредствено до сцената бе монтирана традиционната гергьовска люлка окичена с цветя.

Сред основните организатори на фестивала е НЧ "Светлина 1906", р-н Кремиковци. 

От сутринта, до късния следобед на сцената се изявиха ПТА "Кремиковци", ФА "Люлин", Националното училище за танцови изкуства, ДЮТА "Еремия", ФА "Зорница", АФА "Иван Тодоров", ДТС "Кремиковче", ТА "Локорско", ДТА "Фолклорика", ЖПГ "Зорница", ДЮТА "Чинарче", ДТА "Рила", ПТС "Грашевска младост", ДЮТС "Хорце", ФТА "Светлина", ПА при 144-то СУ "Народни будители". Специални гост-изпълнители бяха Анна Мария и Злати Петров, а музикалният съпровод бе  групата "Ние с гайдарите". Сред чуждестранните изпълнители бяха Ансамбъл "Млоде Подале" - Полша и Бакхтриони" - Грузия, които впечатлиха многобройната публика с темпераментните си танци. 

Освен на разнообразната фолклорна програма, гостите на Кремиковския манастир се насладиха и на живописната раззеленила се природа, на множеството животни - пауни, фазани, зайчета и сърнички /част от стопанството на манастира/, на вкусната манастирска скара и курбан-чорбата по случай празника. Мнозина опитаха и от овчето кисело мляко, пресносолното сирене, конфитюрите и ароматния мед - всичко това произведено в стопанството на манастира.




Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Май, 20:50

    Честит Гергьовден на всички именници!
    Бъдете здрави!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Валентин Русинов 11 Май, 11:56

    Невероятно изживяване
    Благодаря на организаторите

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete