Събота, 18 Май 2024, 15:47

Героите от "Брезовица" не са забравени след 72 години

17 Март 2016, 13:48
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2191 19


„Заставайки пред този величествен Паметник-костница, където са погребани избитите шестнадесет партизани и ятаци от селата Рашково, Литаково, Радотина, Игнатица и Новачене, ние техните потомци свеждаме глави пред техния подвиг”. Това каза  Рачо Генчев, активист на общинската партийна организация на БСП, който изнесе доклад по повод годишнината от трагичната гибел на народните синове и една дъщеря.

На възпоминанието присъстваха зам.кмета Цветелин Цветков, о.з. полк. Георги Гергинов и Петко Банков – председател и зам. председател на Общински съвет на Български антифашистки съюз в община Ботевград, кметският наместник на Рашково- Радка Николова, партийни активисти и членове.  Тук бяха потомци на убити партизани и политзатворници, сред тях и 6- годишно момченце, правнук на Димитър Цветков – партиен секретар на БКП-с.Рашково, който е сред екзекутираните.
 
В доклада си Генчев посочи, че Рашково е най-безопасната база на партизанския отряд „Чавдар” през периода през 1941-1944г до злокобната нощ на фаталния 13 март 1944г , когато 780 жандармеристи, полицаи и агенти блокират гореспоменатите села Училищната сграда на село Рашково е превърната в полицейски участък и до обяд са доведени арестуваните арестуваните 251 рашковци. Заподозрените са жители на селото о околните махали. Арестуваните са подложени на нечовешки мъчения и жестоки побоища. На 14 март на свечеряване , полицията подкарва част от арестуваните към щаба на жандармерията на село Литаково. На петия ден след акцията полицаите решават без съд и присъда 12 от арестантите да бъдат разстреляни, убедени че няма да изтръгнат от тях никакви самопризнания. Инсценира се опит за бяхство на 11 мъже и една жена, от които 7 рашковци, двама с а от Новачене , по един от Литаково, Радотина и Игнатица. В най-усойното място на Литаковския балкан, местността Брезовица, фашистките палачи го избират, смятайки, че непристъпното място ще запази злокобната тайна. Изправят ги на 100-метрова отвесна скала. Тогава сед чува командата „Огън”, но се случва чудо – никой от арестуванитене пада. Войниците стрелят във въздуха. Офицерът ги заменя с кръвожадните жандармеристи. Едва тогава 12 "орли" политат от скалата в пропастта на вечността.
 
Последва едноминутно мълчание в памет на загиналите за свобода герои. Водещият Петко Банков каза с думи на патриотизъм, че поколенията са длъжни да пазят спомена и почитта си към героите, защото ”когато са изправени пред разстрела, те са мислели единствено, че няма да доживеят свободна България”, подчерта Банков. Той благодари от името на Общинските съвети на БСП – Ботевград и на Български антифашистки съюз на общинското ръководство, за осигуряване почистването на Паметник-костницата, както и за присъствието на Общински духов оркестър, с който събитието придоби истински смисъл.

Венци и цветя поднесоха зам.кмета Цветелин Цветков, Радка Николова- кмет на Рашково, Пешо Младенов- кандидат за кмет на Литаково през миналите местни избори, признателни партийни членове и граждани. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (19)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 17 Март, 13:55

    Г ероите,
    Д али си живота за
    Б лагото на
    О бществото.
    П ОКЛОН!!!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 17 Март, 14:41

    ЩО ЗА ДЪРЖАВА Е БЪЛГАРИЯ....ДОКАТО УБИЙЦИИ ТЕРОРИСТИ СЕ ПОЧИТАТ....

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 17 Март, 14:47

    Не се гаси туй,що не гасне,номер 2 глупако.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 17 Март, 14:49

    #2.Беше Държава,преди БОКЛУЦИ като теб,да я населят.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 17 Март, 15:04

    Има много желаещи да я построят наново.Такива като номер 2 .

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 17 Март, 15:12

    Браво на Рачо Генчев!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 17 Март, 16:02

    Няма млад човек. Всичко е от 60 години нагоре.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 17 Март, 17:23

    Няма млади защото баровете са по важни

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 17 Март, 17:31

    Тези хора са загинали за комунистическата идея. Обърнете внимание: Тримата общински съветници от БСП начело с докторица Весела Златева и Иван Райчинов ги няма на тържеството. Ама припнаха да хванат кокала и да се кикерчат н заседанията на ОбС. Няма ги бившият секретар нн ГК на бКП Б.Георгиев, бившият н-к отдел "Промшлен" на ГК на БКП - Димитър Димитров,сегашният зам.председатал на Областния съвет на БСП Цв.Коцев от Трудовец. Та дори и един бивш член и бивш кандидат член на ЦК на БКП ги няма...

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: guza 17 Март, 17:46

    Тя цялата им партия е такава. Но пък от друга страна - уважаемата г-жа репортерка на сайта не е пропуснала да отрази събитието, да ни напомни за геройски подвиг на загиналите. Нали и тя е изявена комунистка, ако я питаш нещо идеалите на политическото движение, ще гледа като теле :lol: :lol:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (248)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete