Неделя, 5 Май 2024, 14:06

Гимназисти се поклониха пред останките на Ботевите четници

1 Юни 2015, 12:44
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1516 3


Ученици от трите гимназии в Ботевград се поклониха пред останките на 18 Ботеви четници, които се съхраняват на различни места на територията на общината. Мероприятието бе организирано от дружество „Орханиец” и Исторически музей Ботевград. Екскурзовод бе Десислава Иванова, която запозна представителите на ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”, ПГТМ „Христо Ботев” и ТПГ „Стамен Панчев” с историята на Ботевата чета.
Първият череп, пред който бяха поднесени цветя, се намира в градинката зад сградата на Община Ботевград. След като отдаде почитта си, групата се запъти към килийното училище в с. Боженица, което е най-старото училище на територията на общината. Там учениците имаха възможност да се запознаят с методите на възпитание и обучение от миналия век.
Следващата спирка на гимназистите по пътя на Ботевата чета, бе паметникът-костница в с.Скравена, който е единственият в България. В него се съхраняват черепите на 10 от четниците на Ботев, един от които е на Георги Апостолов-единственият разпознат измежду тях.
В с.Гурково групата бе посрещната от кмета Иванка Ценева. Учениците посетиха кметството на селото, където се съхраняват още 2 глави на герои, загинали в името на свободата.
Последната спирка бе с. Литаково, където към групата от Ботевград, се присъединиха ученици от ОУ „Васил Левски” с.Литаково. В двора на църквата „Св. Николай Мирликийски” са погребани останките на 5 Ботеви четници, които са единствените опети според християнския обичай. Там бяха поднесени цветя от Ботевградската група, както и от ОУ „Васил Левски” с.Литаково, кметство с.Литаково, читалище "Светлина" и Исторически музей Ботевград.

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: четящ 1 Юни, 12:58

    Името на църквата !!! Коригирайте !

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 1 Юни, 13:12

    Браво!Това е родолюбие,нека знаят младите историята!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 1 Юни, 13:30

    Защо никъде не беше обявено това или само избрани хора знаеха, това ли са най-големите родолюбци на общината. Каква е тази излагация?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete