Четвъртък, 19 Септември 2024, 19:34

Гласуваме в 46 СИК-а за референдума

29 Декември 2012, 20:58
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2135 0


Във връзка с провеждането на национален референдум на 27 януари 2013 г., Районната избирателна комисия на 26-ти избирателен район назначи членовете на 46 Секционни избирателни комисии в община Своге.

Консултациите по съставите на СИК бяха проведени на 10. 12. 2012 г. В тях участие взеха представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии,и такива, които имат членове в Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Утвърден беше и списъка с резервните членове.

От РИК обясниха за balkanec.bg, че добрата новина за членовете на СИК е, че този път ще имат по-малко работа, отколкото на изборите през 2011 г., когато местният и президентски вот бяха обединени. Сега ще има само една бяла бюлетина с две възможности за маркиране. Предпочитанията се отразяват върху едно от полетата със знак "хикс", изписан със син химикал. Бюлетината се поставя в бял плик и се пуска в прозрачна урна.

Възнагражденията на участниците в СИК са съответно: председател ще получи 32 лв., секретар 30 лв., а членовете – 28 лв.

От РИК обясниха, че в изборното помещение ще могат да присъстват наблюдатели, които представляват ИК, инициирал референдума, лица, пълномощници на групата депутати, гласували за допитването, както и представителите на ИК, застъпващи алтернативната теза. Всяка една от тези групи ще има право на по един пълномощник в СИК. Така до местата за гласуване ще бъдат допускани най-много четири застъпници.

За да е валиден референдумът, трябва да са гласували поне толкова хора, колкото на последните парламентарни избори и повече от половината да са отговорили с "да" на въпроса.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (73)
70% Complete
Не (249)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (74)
70% Complete
Всички са маскари. (112)
70% Complete