Понеделник, 6 Май 2024, 23:13

Готов е проектът за паметник на Васил Левски в гр. Етрополе

26 Април, 13:09
(3) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1201


Идейният проект за изграждането на паметник на Васил Левски в гр. Етрополе е готов. Предвижда се той да бъде поставен до морената на Апостола в града. Както е известно, там се е намирала къщата на Илия Правчанов, в която се е укривал Дякона и са се пазили част от архивите на комитета.

Паметникът ще показва Васил Левски в цял ръст и ще бъде близо 3 м. висок. Композицията представлява изправена портретна фигура, наметната с ямурлук. Ямурлукът символизира защита, загърляне, цялостност, която пази живота и топлината на човека, но също и намеква за постоянното движение и апостолските преходи на Левски. Монументът е по идея на кмета на Община Етрополе инж. Владимир Александров и е дело на известния скулптор Красимир Ангелов и архитекта Станислав Константинов.

Идейният проект за изграждането на паметник на Васил Левски ще бъде представен пред гражданите за обществено обсъждане на 17.05.2024 г. /петък/ от 15:00 ч. в Многофункционалната зала на НЧ „Тодор Пеев 1971“.

Припомняме, че още по време на предизборната си кампания инж. Александров заяви, че иска да изгради паметник на Васил Левски в града, за да може етрополци да отдават нужната почит към Апостола на свободата. До този момент честванията се провеждаха пред морената с паметната плоча.


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete