Понеделник, 29 Май 2023, 21:44

„ГРАДСКА РЕЦИКЛИАДА“ - съвместна кампания на община Ботевград и "Екопак"

20 Март, 19:49
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 438 6


Кампанията се провежда под мотото: „Рециклирай пластмасовите бутилки и метални кенове - Спаси живот!“ и има за цел 70% увеличение на събраните рециклируеми отпадъци.

Община Ботевград и Екопак България започват съвместна кампания „Градска рециклиада“, с мисията да спасят стотици тонове отпадъци от природата и да осигурят животоспасяваща първа помощ при внезапен сърдечен арест.
Това е най-мащабната и първа по рода си подобна инициатива, която се провежда в 14 общини в България от март до декември 2023 г. под мотото: „Рециклирай пластмасовите бутилки и метални кенове - Спаси живот!“

Целта на организаторите е да увеличат с поне 70% събираемостта на пластмасови бутилки и алуминиеви кенове на територията на общината за периода от март до декември 2023 г. спрямо същия период на миналата година. Ако целта бъде постигната или надмината, ЕКОПАК ще осигури един или няколко автоматични дефибрилатора на подходящи обществени места в Ботевград. Това е възможност за животоспасяваща първа помощ при сърдечен арест, от която могат да се възползват всички граждани на Община Ботевград.

Незабавно оказаната първа помощ в първите 3 минути след сърдечен арест многократно повишава шансовете за оцеляване и може да спаси човешки живот.

В България от внезапен сърдечен арест загиват повече от 10 хиляди човека годишно - 10 пъти повече отколкото в автомобилни катастрофи, пожари и природни бедствия взети заедно! Автоматичните дефибрилатори са често срещани на обществени места в много европейски градове. Те са създадени, за да може всеки, който стане свидетел на внезапен сърдечен арест, да може да окаже животоспасяваща първа помощ и да помогне на човек в нужда.

От март до декември 2023 г. Община Ботевград и ЕКОПАК ще организират редица инициативи, с които да ангажират граждани, бизнес, училища и детски градини да се включат в кампанията. През март и април ще стартират еко-състезания в учебни заведения – училища и детски градини. Отделно, с подкрепата на Община Ботевград ще бъде създадена организация за предаване на пластмасови бутилки и кенове от заведения за бързо хранене, кафенета, фитнеси, граждани и други. Актуална информация за предвижданите активности във всяка община ще бъдат обявявани своевременно на https://www.ecopack.bg/bg/GR/botevgrad-gradska-recikliada и на уебсайта на Общината.
За целите на кампанията се отчитат всички количества, събрани от всички състезания, инициативи, пунктове за събиране, организирани от общината, както и тези, събрани през системата от контейнери за разделно събиране на Екопак България.

„Вярвам, че заедно ще успеем не само да върнем отпадъците в цикъла на производство, но и да помогнем да бъде спасен човешки живот в случай на нужда. Надявам се с помощта на тази кампания разделното събиране да се превърне в навик на повече граждани и домакинства и ефектът от нея да продължи напред в годините. Убеден съм, че тези минимални цели, които си поставяме, ще бъдат не само постигнати, но и многократно надминати с общи усилия.“, заяви Александър Урманов, изпълнителен директор на ЕКОПАК България.

Използваните пластмасови бутилки и алуминиеви кенове могат да бъдат 100% рециклирани, ако, обаче, бъдат разделно събрани. За съжаление много често тези отпадъци попадат в смесения битов отпадък и стигат до общинското депо или остават да се разлагат стотици години в природата. Целта на кампанията „Градска рециклиада“ е да повиши разделното събиране на тези два типа отпадъци, за да помогне за изпълнението на заложените в българската и европейската нормативна база амбициозни цели и задължения. Тази инициатива ще бъде от полза и за намаляване на обема отпадъци, които попадат на общинските депа за битова смет и запазването на средата, в която живеем по-чиста и красива за по-дълго време.

ЕКОПАК е най – голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в България. Организацията създава и управлява системи за разделно събиране в над 87 общини, използвайки трицветната система от контейнери и е основен доставчик за рециклираща индустрия в страната. През 2022 година организацията е събрала и предала за рециклиране близо 120 000 тона пластмасови, стъклени, метални и хартиени отпадъци от опаковки. Тези материали се превръщат в нови опаковки, дрехи, мебели, чанти или чували и отново влизат в употреба и така спестяват природни ресурси и намаляват отпадъците, които оставяме след себе си.Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

 • Отговори (3) (1)
  1. добавен от: Анонимен 20 Март, 21:02

  Поредната кампаниина глупост. Я да стане амбалажа да се плаща и изкупува като в Германия - едно пластмасово шише няма да има хвърлено. Я да има достъпни кофи за разделно събиране (не да ходиш по половин километър до такива кофи). Защо на паркингите на великите немски супермаркети няма контейнери разделно събиране?

 • Отговори (3) (0)
  2. добавен от: Анонимен 20 Март, 21:42

  Когато заработи депозитната система, ще е още по-добре, но дотогава, инициативата е похвална. Нека се научим, че отпадъците всъщност може да се превръщат в нещо полезно, просто трябва да ги събираме и рециклираме правилно, а това не е трудно. Въпрос на навик.

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: Анонимен 20 Март, 22:03

  В Германия ти плашат и си взимаш нова стока с чека

 • Отговори (0) (0)
  4. добавен от: Анонимен 20 Март, 22:03

  И тук в йауфлана ти плащат шишетата

 • Отговори (0) (0)
  5. добавен от: Анонимен 21 Март, 14:42

  В много държави има автомати за рециклиране,срещу заплащане.Би трябвало и тук да е така.

 • Отговори (1) (0)
  6. добавен от: Анонимен 21 Март, 22:14

  Еми сложете повече контейнери за разделно събиране на отпадъци - най вече в селата
  Във Врачеш ги прибрахте от центъра.
  Трябва да има на много места - махали и т.н. , за да може да се събира. Тъкмо започнаха хората да изхвърлят разделно и вие ги махнахте - как да стане .

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли правителство в рамките на 49-ото Народно събрание?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли правителство в рамките на 49-ото Народно събрание?

отговори
Да, оптимист съм, че ще има разбирателство (20)
70% Complete
Трудно ще е, но трябва да се направят компромиси (27)
70% Complete
Не, пак ще ходим на избори лятото (64)
70% Complete
Омръзна ми вече от този цирк, все ми е едно какво ще правят (46)
70% Complete