Петък, 3 Май 2024, 23:29

Грандиозно откриване на МФФ "Шопски наниз"

20 Април, 15:36
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 174 0


На 19-ти април от 16.30 ч. на площад "Иван Вазов" в Костинброд започна конкурсната програма на превърналия се в традиционен Международен фолклорен фестивал „Шопски наниз“.

На откриването на събитието присъстваха кметът на община Костинброд Трайко Младенов, зам.-кметът и директор на фестивала Александър Ненов, председателят на Общински съвет - Костинброд д-р Атанас Тенев, общински съветници, директори на социални центрове, училища и детски градини.

След анонс от водещия Рангел Вангелов думата беше дадена на заместник-кмета на община Костинброд и директор на фестивала Александър Ненов: „ За мен е чест да открия XIV Международен фолклорен фестивал „Шопски наниз“. През тези три дни в град Костинброд ще вземат участие над 2100 участника. С тях ще дойдат техни приятели, родители, близки и ще видят нашия прекрасен град и нашата прекрасна община. Ще разберат, че сърцето на фолклора тупти в Костинброд. Ще усетят нашето гостоприемство и как посрещаме всички наши гости от общините в България и от съседната наша приятелска държава – Република Сърбия. Поздравявам целия екип, който работи фестивалът да се превърне в един голям и търсен фолклорен форум. Поздравявам доброволците, които всяка година се увеличават и спомагат „Шопски наниз“ да има своето място в Културния календар на България.“

Водещият представи и професионалното жури:
- Юлия Цанкова, която е дългогодишен музикален редактор и водещ на фолклорни предавания по Българското национално радио. Работи за радио “Христо Ботев” и е автор на предаванията “По жицата”, “SOS-
фолклор” и “Вие сте луда, госпожо” с Георг Краев.

- Асен Павлов е основател и Директор на Ансамбъл “Чинари”, преподавател в
НМА “Панчо Владигеров” - специалност Фолклорна Хореография, Художествен ръководител на специалност “Български танци” в НУТИ, Артистичен Директор на Ансамбъл “Гоце Делчев” гр.София.

- Бинка Добрева е българска народна певица от Тракийската фолклорна област и солистка на световноизвестния хор „Мистерията на българските
гласове“, педагог, доцент доктор.

- Албена Вескова е изпълнител с бляскава международна солистична кариера.
Солист на “Мистерията на българските гласове”, Ансамбъл “Тракия”, Национален Фолклорен Ансамбъл “Българе”.
Участвала е в над 600 концерта по целия Свят.

- Кирил Апостолов е завършил академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Той е хореограф, режисьор и педагог. От 1981 година до ден днешен е хореограф в Ансамбъл „Пирин“ – Благоевград.

Фестивалът бе открит с изпълнение на дуета от село Драговищица - Бисера и Лидия. Младите изпълнителки са едни от най-популярните дуети в народната музика. Носители са на награди от престижни фолклорни конкурси, а начинът, по който умеят да вплитат гласовете си, впечатлява както публиката, така и големите имена в музиката не само в България, но и в чужбина. Със сърце и душа излизат на музикалната сцена, запазвайки традициите и налагайки новаторство във фолклорната музика.

В първия фестивален ден на сцената се изявиха самодейци от община Костинброд и общини в България. Бяха представени традиционни песни, танци и характерни за шоплука сцени.

Фестивалът продължава и днес до 20 април до 19.00 часа до 19.00 часа. Финалът е утре - 21 април.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete