Сряда, 1 Май 2024, 13:57

Гръцката полиция задържа Павлин Цветков (обновена)

4 Май 2014, 15:55
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 5214 25


Гръцки цивилни лица от службите за сигурност задържаха екип на телевизия СКАТ и членове на НФСБ в околностите на с. Баница, Серско. Задържаните са Борис Ячев – кандидат за евродепутат от НФСБ и бивш народен представител, Георги Тренчев – общински съветник на НФСБ от Разлог, Павлин Цветков – общински съветник на НФСБ от Правец, репортерката Мария Цветкова и операторът Владимир Савчев от ТВ СКАТ.

На 20 метра от порутената черква, в непосредствена близост до лобното място на Гоце Делчев, убит на днешната дата преди 111 години, българите са спрени, иззети са им документите за проверка, претърсен е автомобилът им. На гръцки език на гърците е обяснена целта на посещението – поклонение на лобното място на Гоце Делчев. В колата при обиска са открити венец и българско национално знаме. Това подтиква гръцките спец полицаи да продължават вече 2 часа с „проверката“. На задържаните българи е забранено да снимат с видеокамера и фотоапарати, и на практика са арестувани. За случая е сигнализиран българският консул в Солун.

Развитие на случая след 18.00ч.

Гръцката полиция принуждава българите, отишли на поклонение на лобното място на Гоце Делчев, да напуснат незабавно Гърция, съобщиха от пресцентъра на НФСБ. Задържаните ТВ екип на СКАТ и членове на НФСБ в Баница, Серско, са получили обратно личните си документи заедно с изискването на цивилните гръцки спец-полицаи да напуснат в най-кратък срок територията на Гърция.

Полицаите са обяснили, че по каналния ред са уведомили в полицията в град Сяр за желанието на българите да се поклонят и да положат венец на лобното място на Гоце Делчев. Оттам пък с посредничеството на полицията в Атина обратно пристигнала заповед от името на министъра на външните работи на Гърция, в която се посочвало искането на гръцката страна да не се извършва никакво поклонение и да не се поднася венец от българите. Изрично било посочено, че ТВ екипът и другите трима активисти на НФСБ трябва да напуснат по най-бързия начин територията на Република Гърция. Предупредени са били, че всеки опит за неизпълнение на заповедта, за видеозаснемане или снимки с мобилни телефони на каквото или когото и да е в района, ще бъде последван от задържане, конфискуване и унищожаване на кадрите. Гърците не са показали писмена заповед за принуждаването на петимата българи да напуснат страната – условие, без което никъде в ЕС не би трябвало да се осъществи извеждане на когото и да било извън страната.

По-нататъшно изясняване на случая за българите можело да стане по дипломатически път. Спец-полицаите са разказали, че българският консул в Солун е уведомен, но той не бил знаел нищо за намерението на петимата да стигнат до мястото на гибелта на Гоце Делчев и с това се бил разграничил от поемането на някакви действия по случая. Консулът, както и посланикът ни в Гърция, придружават в момента българския премиер Орешарски в Атон.

Източник: Агенция Блиц, Агенция Фокус

Коментари (25)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 4 Май, 17:39

    А българските власти кога ще го задържат тоя?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 4 Май, 17:47

    Значи не са задържали въпросното лице, а са задържали членове на НФСБ и работещи в телевизия"СКАТ", отиващи някъде с патриотична цел. Българи ли сте, неграмотни ли сте, да ви се чуди човек.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 4 Май, 18:33

    Сега като го пуснат гърците, българските власти директо да го задържат за поне 20 години, да мирне Правец от него!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: enp 4 Май, 18:42

    Kwo da mirne prawec?po moq informaciq zaedno s valkanova postoqnno wdiga raka za kmeta..ne wi li nawejda na misyl neshto?imam si kanali...

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 4 Май, 20:01

    Ужас,само колко жалки и недообмислени коментари!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! '' Да мирнел Правец от него" Излиза, че Павлин управлява градчето, а не ''всеизвестния'' :lol: :lol: Като не знаете, защо се мъчите да коментирате. Пълна деградация!!!!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 5 Май, 07:18

    Тоя сам си прави негови си филмчета, по-точно негова си кампания,

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 5 Май, 09:35

    Хех, тамън го бехме позабравили тоя смешник,покрай изборите пак се подаде от блатото. Викам гръцката полиция първо да му тегли един хубав бой, че така да го връща. И без тва от него полза никаква.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: ot zapadna evropa 5 Май, 09:44

    Obsht.sawet prawec trqbwa da bade zamenen ot mladi i ambicirani hora.ili da se syzdade komisiq za rabota s problemite na mladejta.ima prekrasni mladi hora koito mnogo angajirano biha rabotili.towa e preporyka.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 5 Май, 10:40

    Независимо кой е,все пак са отишли българи на лобното място,за което държавата твърди,на българин,загинал за Отечеството си! Явно е,че ще отидат хора с една или друга цел,но никога няма да отидат такива от рода на олигарсите,по простата причина,че няма какво да скубат от там.И тук веднага се надигат оригофрените,"израснали в демокрацията",отличаващи се с простотията си и олигофренията. 90 % от тях изобщо не знаят кой е Гоце Делчев.Те знаят само кой е бащицата им,на който лижат задните меки части за жълти стотинки и му работят като волове!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 5 Май, 11:02

    Пaвлин е грамотно момче, завършил в Гърция и знае къде е тръгнал, а вие - накъде?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (198)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete