Понеделник, 29 Април 2024, 21:07

Гражданите не получиха отговор от Сдружение „За чиста” вода, защо иска референдум

27 Февруари 2018, 18:17
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2332 7


Инициаторите за провеждането на местен референдум за водата не дойдоха до края на общественото обсъждане вчера, което продължи 2 часа в малкия салон на читалище „Хр.Ботев”. Това породи недоумение не само у организаторите на обсъждането, но и у проявилите интерес граждани по жизненоважния въпрос.
След като общинските съветници Тихомир Найденов (ГДБОП) , Цветан Цолов (независим), д-р Веселка Златева (БСП) и Филип Филипов (независим) изказаха своята индивидуална позиция, думата бе дадена на граждани за мнения, предложения и въпроси.

Да бъдат запечатани Стубленските чешми предложи Виолета Орманджиева. Тя се мотивира с обстоятелството, че «милиони литри вода «бяло злато» отиват в мръсния канал». Нейното предложение бе тази вода да се включи във водопровода. Гаврилов в отговор каза, че количеството вода в Стубленските чешми няма да стигне и за половин квартал на Ботевград, което на практика изключва този вариант.

Любка Бацалова попита каква е разликата между водата във градския водопровод и в Стубленските чешми.Управителят на общинското дружество «ВиК Бебреш» Цветозар Гаврилов в отговор заяви, че водата в Стубленските чешми е от един водоизточник, който се събира в резервоар над новия кв.»Изток». “Tова са планински каптажи. Разликата между тях и водопровода е мътността, тъй като има разлика по отношение повърхностното водовземане”, обясни шефът на ВиК. Бацалова заяви, че в такъв случай първият въпрос на референдума е решен, което означава, че общината е подсигурила чиста вода. „Ако има тук някой в тази зала, който счита че референдума има смисъл, моля да вземе думата и да каже защо?Считах, че тук ще има хора от сдружението, които да ме убедят, че аз трябва да отида и да гласувам.”, посочи Любка Бацалова. Тя попита ще се случи ли референдума, ако са събрани 3 100 подписа или няма да се случи?Общинският съветник от ГДБОП Тихомир Найденов отговори утвърдително, като заяви, че има три показателя, на които трябва да отговаря подписката и които я правят законосъобрана. „Общински съвет е този, който по право трябва да реши, дали въпросите по същество отговарят на изискванията на чл.28 от Закона за пряко участие на гражданите в местната власт. Ако реши, че не, тогава представителите на Инициативния комитет на сдружението биха могли да обжалват в съда”, каза Найденов. По думите Общински съвет в Трън взима два пъти взема решение за произвеждане на местен референдум. И двата пъти Областния управител ги връща, посочи Найденов. Там все пак той се произвежда, но въпросът е ясен и не е риторичен. –„Дали да има златна мина или не”.

„Аз лично нямам против провеждането на референдума, така или иначе бяха похарчени пари за събиране на подписите. Очевидно е, че организаторите имат сериозни финансови възможности и ако кажат, че ще финансират провеждане на допитването, аз ще съм съгласен.”, заяви общинският съветник Найденов. Той посочи, че лично се е подписал в подписката и добави, че бланките са били коректно представени – на всеки лист са били изписани въпросите. По думите му от друга страна общината е един сериозен данъкоплатец и заслужава финансиране от държавата за подмяна на водопреносната мрежа. Найденов зави,че буди недоумение присъствието на софиянецът Пейо Майорски по местния казус. Той постави въпроса, поради какви причини се е загрижил за водата в Ботевград?! От залата се чу мнение, че е показателна загрижеността на Майорски, след като не присъства на общественото обсъждане.

Добринка Павловска заяви: „За нас гражданите е обида, че от сдружението не присъства нито един представител, за да можем да зададем своите въпроси към тях. Недопустимо е председателят на Общински съвет да не присъства на тази дискусия. Ние сме дошли тук и искаме да чуем мненията им. Тези 100 хил. лв, които трябва да се похарчат за референдума, ги дайте на г-н Гаврилов за подмяна на тръбите на ул.”Ал.Стамболийски”, заяви Павловска. Тя изтъкна, че водата от чешмите по домовете не мирише на хлор, а на стари тръби. Жената постави и въпроса, как инициаторите на подписката си представят, че населението ще пие от водоноски вода. ‘Това ни връща в 19 век, да ходим с кобилици и менци за вода. Aз не съм се подписала в подписката именно, заради това! Референдумът ще създаде едни излишни разходи на общината, вместо да пристъпим директно към подмяна на водопровода”, добави Павловска.
От залата постъпи запитване, има ли възможност Общински съвет да промени въпросите в допитването. Найденов отговори положително, но посочи, че не бива да се изменя тяхното значение.

Любомир Бурков се върна назад във времето, като припомни как е изграждан водопроводът на Ботевград преди 40 години. „За мен референдумът има смисъл, когато обществеността може да наложи мнение на ръководството на общината, което тя сама е избрала. Когато то не върви в правия път, то иска да го промени. Случаят обаче не е такъв. Няма нужда обществеността да използва този инструмент”, заяви Бурков. По думите му Инициативният комитет е констатирал нетърпимо положение с липсата на постоянна доставка на питейна вода на територията на общината. „Е, не е така, всеки ден аз взимам душ. Положението не е най-доброто, но не е нетърпимо”, каза Бурков. Той изрази несъгласие в формулировката „постоянна доставка” по отношение на питейната вода. Според него по-правилно би било да се запише временна доставка на питейна вода, докато се подмени водопровода. „Значи ще се сменят кметове в този град, ще се сменят водопроводи, а водоноските ще вървят постоянно. Заради един план ще ходим на референдум, а това не е необходимо, тъй като той вече е направен”, заяви Любомир Бурков.

Иван Илиев постави въпроса относно колко неплатени сметки има до момента от абонати. Управителят на общинското дружество отговори, че това са около 400-500 хил.лв. По този въпрос «ВиК Бебреш» ЕООД е предприело вече няколко мерки- разсрочване на задълженията, съдебни дела, които са отнели година и половина на една инстанция. «Стигнахме до едни дълги процедури. Разбрахме дали един човек е платежоспособен, едва след като до него стигне съдия-изпълнител. Чак тогава разбрахме дали можем да вземем задълженията, или не можем», посочи Гаврилов. По думите му много са абонатите, които са били със задължения около 300 лв, а в момента със съдебните разноски и лихвите, сумите са достигнали до 1 600 лв. Към тази сума като се добави описването на имота, в който живее, размерът на задълженията стига 3 000 лв. «Това е пълен абсурд в нашата държава, че не можеш да накараш някого да плати нормално», комемтира Гаврилов. Затова ВиК са преминали към врианта към спирането на водата. Този процесс ще продължава и през пролета. По думите му всички граждани, на които е прекъснато водоподаването са българи. Голяма част от тях все още не са възстановили договорните си отношения с ВиК.
Вторият въпрос на Иван Илиев бе дали се прави анализ на Стубленската вода и след като не се прави хлориране има ли някаква опасност за здравето на гражданите?! Гаврилов отговори, че независимо минималното хлориране, задължително се правят микробиологични изследвания, защото това е най-използваната вода в района.
Иван Илиев изрази съмнения, че всички стубленски чешми се захранват от един и същи водопровод и по негово мнение има разлика във качеството на водата. По този повод управителят на водното дружество заяви, че обмисля затварянето на един от резервоарите, с което ще се установи, на коя чешма ще спре водата.
Илиев изказа мнение, че снабдяването на населението с вода, здравеопазването и др. са социални услуги и не би трябвало да се говори за цена на вода от порядъка на 8 лв. Той даде пример с Израел, където цената за кубик вода е 80 български стотинки и никой не краде, а водомерите били пред къщите. Той сведе до вниманието на присъстващите, че през 2011г нашето правителство е отказало изготвянето на генерален план по примера на израелци, които използвали технология на обезсоляване на морската вода за питейни нужди.

По отношение цената на водата Гаврилов заяви, че това което се събира от инкасирането месечно, 90 % отива за заплати на персонала, който е намален до минимум. Според него нормална цена на водата, която да поддържа «ВиК Бебреш» без субсидиране е в рамките от 1,20лв. до 1.40 лв. Това ще позволи на дружеството само да сменя тръбите по водопроводите. Гаврилов изрази мнение, че по новия начин на изчисление цената на водата ще стигне 3.00лв през 2020г. «През новия програмен период Вик дружествата ще трябва да съфинансират изграждането на водопроводите. На 100 млн. лева, 10% за Ботевград, това са 10 млн.лв. Засега цената на водата е оставена на произвола, затова масово ВиК-та са пред фалит», подчерта Гаврилов.

Независимият общински съветник Филип Филипов попита какви са загубите на вода и може ли общинското ВиК дружество в различните периоди да ползва други водоизточници и да игнорира язовир Бебреш, като източник на вода. Гаврилов отговори, че това категорично е невъзможно. „Отдавана е трябвало да се насочат всички водоизточници на Ботевград към язовира, да влиза там колкото се може повече вода. Основният начин да се подава постоянно бистра вода, трябва да има огромен утайник. Язовирът е точно това – огромен утайник, в който се утаява водата, която се подава към пречиствателната станция с едно и също качество на мътност. Само 2005 г се е случвало да се замътни целият язовир от големите наводнения”, бясни шефът на водното дружество. По думите му, когато завали сняг или повече дъжд, всички водоизточици се изключват и се разчита основно на язовир Бебреш. По отношение на загубите Гаварилов посочи, че те са над 85 %.

Борис Дренов постави въпроса, какви са перспективите и възможностите градът да получи едно финансиране за подновяване на водопровода, след вливане на ВиК Бебреш в Асоциацията по ВиК –София област.
Цветозар Гаврилов отговори, че съгласно закона, той може да бъде сменен в населени места с над 10 хил. жители. Поради това Ботевград е един от 4-те града в София област, в който това задължително трябва да бъде направено. „Надяваме се държавата да си изпълни ангажиментите. Най-после министерството на регионалното развитие и благоустройството избра фирма, която да опише активите ни. Следващата стъпка е да се подпише анекс, който да позволи стартирането на пред инвестиционното проучване на цялата територия на София област”, посочи Гаврилов. По думите му няколко градове в страната са на път да започнат изграждане на водни цикли. Смолян ще бъде първият град, които ще извърши това по новия програмен период. Гаврилов изрази надежда, че за Ботевград сериозното ВиК-строителство трябва да започне до 2020г. , след което до 2023г да финализира. Той прогнозира, че одобрението на проектирането през всички инстанции ще отнеме година и половина. „Дори и да направим ние проект , Асоциацията ще го игнорира и ще направят нов”.
Общинският съветник от БСП д-р В.Златева припомни, че много бързо е трябвало Общински съвет-Ботевград да даде съгласие, ВиК Бебреш да влезе в Асоциацията по ВиК-София област. Тя попита започнал ли е все пак процесът на прехвърляне на активите на ВиК Бебреш.

Управителят на ВиК Цветозар Гаврилов отговори, че на първата среща между общинското дружество и Асоциацията е било замислено за един месец те да бъдат прехвърлени като собственост. Впоследствие обаче остава вариантът да не се прехвърля управлението, защото няма как да се опишат водопроводите в цялата община за един месец.
Виолета Орманджиева попита дали ще се стигне до увеличаване цената на водата, с което да се подпомогне ремонта на уличните тръби. Това не е възможно, по думите на Гаврилов. «Ние и това бяхме заложили, тъй като не разчитахме изцяло на държавата. Бяхме направили един план за периода 2017-2020 , по който цената на водата трябваше вече да е около 1.80 -2.00 лв с включении услуги като пречистване и отвеждане. КЕВР отказа това да се случи за всички ВиК, които не са се обединили, и не гледа техните бизнес плановете. И така не се стигна до увеличение цената на водата и ние не започнахме смяна на търби. В момента абонатите на ВиК плащат цена от 2013 г», отговори Цветозар Гаврилов


„Жалко, че тук сме се събрали хора, които сме единомишленици и трябва взаимно да се убеждаваме. Много исках да видя господата от сдружението, някои от тях познавам. Всички знаем, кой стои зад подписката и знам, че стои въпросът - защо се заиграва с една такава сериозна тема. Аз мисля ,че по този въпрос не трябва да има партии и всички хора трябва да мислят еднакво. Аз не съм се подписала и не бих се подписала на това безумие.”, каза Иванка Иванова, един от началник отделите на бившия завод „Пластхим”. Тя изрази мнение,че е установила в разговор с хората, че те не са знаели за какво се подписват. „Хората не са информирани. Години наред се говори по този въпрос, но никой не отговори защо приоритетно не го свършихме досега?!”. Иванова попита занесена ли е подписката до определени институции преди да се иска референдум . „Свикнали сме да ни се помага. Тук идват депутати. За мен този референдум няма никаква целесъобразност – това е едно заиграване с чувствата на хората, с една от големите им потребности, жизненоважни за тях.” Общинският съветник Тихомир Найденов отговори,че ако не от сдружението, то подписката би могла да се използва от общината.




Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (5) (3)
    1. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 20:32

    Смех, смех, смех,
    До голяма степен за организаторите на т.нар."референдум", но до голяма степен и за изказалите се по темата.
    Най-вече за предложението на "Виолета Орманджиева".

  • Отговори (3) (1)
    2. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 20:44

    Няма да пием чиста вода.

  • Отговори (4) (0)
    3. добавен от: Васил 27 Февруари, 22:18

    Много са хубави снимките от балканец

  • Отговори (6) (0)
    4. добавен от: Анонимен 28 Февруари, 06:40

    Боже, боже Цолов-Лойта говори за фалшифициране на подписка. Този, който преди време използва данните на 10 000 клиента на ЛЕВ ИНС за нуждите на тогавашната му партия РЗС.
    Двама от служителите в централата на РЗС отишли в офиса на свързваната с главата на Октопода Алексей Петров – Трактора компания в Ботевград и получили копия от личните данни в над 10 000 полици. Те им били предадени от общинския координатор на РЗС в Ботевград и шеф на местния клон на дружеството Цветан Цолов. По думите на Великов в централата на РЗС имало и друга база данни, която е ползвана за попълването на подписката. Освен това в партийната каса имало “специфични” документи, които не би трябвало да се съхраняват там, каза още Великов, но не пожела да конкретизира. Той обаче увери, че е издал подробности „там, където трябва”. Бившият оргсекретар беше категоричен, че има достатъчно свидетели, които ще потвърдят как членове и симпатизанти на РЗС са фалшифицирали подписката.

    https://mobile.frognews.bg/article/31992/

  • Отговори (4) (1)
    5. добавен от: Анонимен 28 Февруари, 07:55

    Виолета Орманджиева да заминава на село и да вади вода с коата от герана и да носи водата с кобилицата и дапие чиста вода.

  • Отговори (0) (2)
    6. добавен от: Анонимен 28 Февруари, 10:19

    Палячовци на кви са вживявате

  • Отговори (1) (0)
    7. добавен от: Анонимен 28 Февруари, 11:48

    Най-после министерството на регионалното развитие и благоустройството избра фирма, която да опише активите ни-БРАВО

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete