Събота, 20 Юли 2024, 00:31

Гражданомер проверява знаем ли правата си

25 Ноември 2015, 15:04
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 2000 0


Гражданомер е онлайн платформа, където истинските граждани могат да се срещнат и да разберат доколко знаят и ползват гражданските си права и са наясно със задълженията си за това кой за кого отговаря в тази държава и как могат да упражняват контрол върху институциите. Това заяви при представянето на онлайн инструмента изпълнителният директор на Българско училище за политика Ирина Алексиева.
Самият инструмент представлява пет групи теста с общо 106 въпроса. Анимирано човече Гражданко упътва всеки посетил на сайта. След тестовете, когато има грешка излизат и верните отговори, т.е. има и образователен ефект. Цялото финансиране на проекта е от Съвета на Европа.
Има добро средно ниво на познание на хората, които вече са участвали в петте теста. Предвижда се да бъде направен и анализ, който трябва да стане до края на годината, като първи анализ, след което да продължи събирането на данни и да има натрупване за цялата страна. На представянето присъства и министърът на правосъдието Христо Иванов като посочи, че от много години помага на училището за политика. Демокрацията е технология, заяви той. В голяма степен и способността на гражданите да работят с машинарията на права, е ключова за това да имаме жизнена демокрация, защото може да имаме каквито искаме закони и гаранции, права на хартия, но ако нямаме граждани, които умеят компетентно да ги използват, за да ограничават властта и безхаберието на институциите, това ще си остане само на хартия, заяви Иванов. Според министъра на правосъдието Гражданомер може да се окаже факторът, който да провокира въпроси, свързани с правата на гражданите и дали те не са само на хартия. 


Източник: сн. БГнес

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (151)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (13)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (40)
70% Complete
Всички са маскари. (65)
70% Complete