Неделя, 12 Май 2024, 12:44

Групата на ОББО обжалва две решения на ОбС-Ботевград

14 Януари 2016, 14:11
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3270 48


Две жалби в Областна администрация на София област са внесени от групата на ОББО на 5 януари 2016г. срещу две решения на Общински съвет – Ботевград. По тях са заведени две дела на 7 януари в Административен съд –София област.
 
Административно дело 8/2016 е заведено по Жалба на ръководителя на групата Йорданка Лалчева срещу Решение 29/29.12.2015 г относно Правилник за организацията и дейността на Общински съвет-Ботевград, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Вносител на Докладната записка е председателят на ОбС Мартин Тичнев.
 
Причините да обжалват решение 29/29.12.2015 от групата на ОББО са, че не са съгласни основно с няколко положения в предложения Проект за решение. Най-спорните от тях са:

- В чл.47, ал.4, с който се предвижда, че: „За обяснение на отрицателен вот думата се дава най-много на трима общински съветници”, жалбоподателите считат, че така направеното предложение противоречи с принципа на равнопоставеност, тъй като не става ясно какви ще са критериите, по които ще бъдат избирани тези трима съветници.

- Не са съгласни с чл.36, ал.1, с който се предвижда, че: „Редовните заседания на Общинския съвет се провеждат всеки последен четвъртък от месеца от 17.00 до 20.00 ч. Според групата така направеното предложение противоречи с разпоредбата на чл. 34. (3) от ЗМСМА и предложи заседанията на общинския съвет да бъдат провеждани в работно време, определено чрез гласуване от общинския съвет. Едно от мненията на съветниците от групата е, че след 17ч. е време за почивка, след работния ден, който е 8 часа.

- С чл.36, ал.9 от проекта се предвижда „При невъзможност за свикване на заседание за разглеждане на неотложни въпроси, общинския съвет може да приеме решение с подписите на необходимия брой съветници, съгласно изискванията за мнозинство, определени със закон, но не по-малко от половината от общия брой на общинските съветници”. Според групата на ОББО с така предложената подписка се слага край на дебатите, които са важни именно при неотложните въпроси.
 
 
Второто административно дело е заведено под номер 10/2016 по Жалба отново от ръководителя на групата Йорданка Лалчева срещу Решение 33/29.12.2015 г относно кандидатстване на Община Ботевград с проект „Инвестираме в спорта за кариерно развитие на млади хора – двигател на интелигентен растеж и сближаване на общините Ботевград и Лесковац” по програма Интеррер –ИПП за трансгранично сътрудничество България-Сърбия. . Вносител на Докладната записка е кметът на общината Иван Гавалюгов.
 
Мотивите на групата съветници от ОББО да обжалва решението за кандидатстване по европроекта за ремонт на зала „Балкан” и дооборудване на многофункционална зала „Арена Ботевград” са , че не са съгласни с начина на подготвяне и поднасяне на сесията на Докладната записка и съответните придружаващи я материали. Припомняме, че общинските съветници Йорданка Лалчева и Георги Георгиев, които на заседанието изтъкнаха причините да не се съгласят с кмета, завиха, че никъде в документите не се дава конкретно информация по пера, какви дейности ще се извършват и съответно какви средства ще бъдат похарчени за тях. „ В докладната записка има неясноти, макар че аз знам за какво става въпрос, но на  много други общински съветници не им е ясно, какво конкретно ще се извършва, а в същото време става въпрос за десетки- хиляди левове”, посочи Георгиев.

Въпреки това кметът Иван Гавалюгов представи в детайли инвестиционните намерения на Община Ботевград относно подготвянето и кандидатстването по европроекта. Той посочи, че средствата за които ще се кандидатства по проекта ще са в размер на 600 хил.евро, като за община Ботевград ще се привлечат 300 хил.евро. Той обясни подробно, че с реализацията на проекта ще бъде изграден фитнес център и Медицински център в многофункционална спортна зала „Арена Ботевград", ще бъдат закупени спортни екипи за трениращите. Освен това се предвижда ремонт на административната част, покрива и съблекалните, подмяна на дюшемето и на кошовете на старата зала „Балкан".
 

 
 
 
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (48)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 14 Януари, 14:33

    Леле, колко са жалки всички на снимката :D :D :D

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 14 Януари, 14:41

    Е, само тези които са на фокус.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 14 Януари, 14:42

    смешници, прост народ слаба държава

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 14 Януари, 14:46

    дали ще намерят пари да измият улиците напролет предлагам да глобяват всички който паркират неправилно

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 14 Януари, 14:48

    Ами да си правят така докладните,че да няма поводи за обжалвания и да си приемат така правилниците,че да са им удобни на всички. .... И коментиращия в 14;41 ч. е жалък,но проблема си е негов.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 14 Януари, 14:54

    Ами сега общината, респективно и тульовчетата в нея, ще загубят едни безвъзмездни 300 000 евро, ама какво толкова - важното е местният Бок-джудже да е задоволил злобата си !

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 14 Януари, 15:03

    Благодарение на 11 000 идиота общината много пъти ще губи по 300 000 .А дано да не съм прав.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: bai mangal 14 Януари, 15:24

    I blagodarenie na sashtite tezi grada shte zaprilicha bunishte

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 14 Януари, 15:27

    7 май бъркаш тези 11000 достойни избиратели с малоумните тульовчета, защото всеки нормален човек (вкл. 11000-те) като прочете статията му става ясно, кой ще е виновен, ако се загуби проекта !

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 14 Януари, 15:28

    Дитко боклука ли е 7,8??Да той!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (234)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (132)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete