Събота, 21 Септември 2024, 04:02

Групата от Ботевград завърши похода Козлодуй – Околчица с награди

2 Юни 2014, 13:17
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3075 3


Групата от Ботевград, която миналата седмица замина за Козлодуй, завърши успешно Националния туристически поход „По стъпките на Ботевата чета” Козлодуй-Околчица 2014. Снощи момчетата и момичетата изкачиха вр. Вола, който е последният пункт от похода. Там те пренощуваха, а днес се завърнаха в Ботевград.
Групата измина дългия 130 км. път от Козлодуй до  Околчица, за да повтори стъпките на Ботевите четници.
По време на похода, в района на с. Софрониево, бяха организирани спортно-щафетни игри, на които нашият отбор се класира на III място. Още една награда за III място получиха ботевградчани и за дисциплина по време на похода. „Имаше всичко – и слънце, и дъжд, и много емоции” – разказва Момчил Пенев, водачът на ботевградската група. Той получи плакет за участие.
 
През май 1947г. група от дванадесет души поема от Козлодуйския бряг за Врачанския балкан. През следващите години броят на ентусиастите расте и походът се превръща в най-масовата проява в българското туристическо движение – Национален туристически поход „Козлодуй – Околчица”. Българи и чужденци от различни възрасти са вървели от палубата на легендарния „Радецки”, през равната „Златия” и стръмните пътеки на Врачанския балкан до страховитите скали на Рашов дол и водите на Искъра, за да засвидетелстват своята почит и преклонение пред величавия подвиг на гениалния поет и борец за национална свобода Христо Ботев и юначната му чета.

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (13)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (13)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (73)
70% Complete
Не (250)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (75)
70% Complete
Всички са маскари. (122)
70% Complete