Петък, 17 Май 2024, 13:44

Гвардейски духов оркестър участва във втория ден от дефилира

29 Септември 2017, 21:54
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2863 4


Гвардейски духов оркестър към Националната гвардейска част бе специалната изненада, поднесена във втория ден от тазгодишното "Дефиле на духовите оркестри и мажоретните състави".
И тази вечер дефилира започна от Градския парк, премина по бул. „България“ и завърши на пл. „Саранск“. Освен гвардейците, които откриха концертната вечер, участие взеха съставите от Враца, Велико Търново идомакините от Общински духов оркестър с диригент Иванка Савова.

Гвардейският духов оркестър е уникален по своята същност. Неговият професионализъм и високо майсторство съчетават изпълнението на произведения от широк музикален диапазон – от невероятното богатство на ритми и звучене на българската народна музика до военните маршове, класика, естрада и джаз.
Първият военен духов оркестър в България е създаден през 1879 г. От 1892 година оркестърът преминава към Лейбгвардейския ескадрон.Това е и първият професионален симфоничен оркестър – нещо съвършено ново за страната.
С годините от този оркестър израстват и се развиват едни от най-видните наши композитори и диригенти - Филип Кутев, Емануил Манолов, Атанас Иванов,Дико Илиев, Никола Цонев, Жеко Димов, Никола Казасов, Цветан Цветков, Стоян Стоянов.
На 1 февруари 1951 г. по решение на правителството на Република България е създаден Представителен духов оркестър на Министерство на народната отбрана.
С Постановление на Министерския съвет от 2001 г. той влиза в състава на Националната гвардейска част.
Гвардейският представителен духов оркестър се изявява като първокласен художествено-изпълнителски колектив.
Безспорни са неговите заслуги за естетическото и музикално възпитание на българските воини.
Наред с церемониалните функции оркестърът развива активна концертна дейност и има успешни и незабравими участия на международни фестивали на военните духови оркестри в Германия, Франция, Унгария, Израел и Русия.


ДУХОВИЯ ОРКЕСТЪР при читалище „РАЗВИТИЕ”- град ВРАЦА с диригент Бойчо Димов и концертмайстор Цветан Тончев.

Той е създаден през 1962 година и тази година ще чества своята 50 годишнина!
Оркестърът е наследник на богати музикални традиции, създадени в този край от военните духови оркестри. Той е продължител на делото на големия музикант и композитор Дико Илиев.
Оркестърът разполага с богат и разнообразен репертоар, от различни епохи и стилове: барок, класика, романтизъм, както и естрадно танцова, джазова, филмова и национална музика, включваща непреходните Дико Илиеви народни хора и маршове.
Множество са концертните изяви в областта и страната, както и поредица успешни турнета в Германия, Швеция, Люксембург, Украйна, Русия, Румъния.
Оценка за високото ниво на оркестъра са признанията на журитата от Националните прегледи на професионалните духови оркестри в Кърджали, Сливен, Севлиево и Димитровград.
Оркестърът е носител на Голямата награда на Международния фестивал на професионалните духови оркестри в град Шиклош - Унгария през 1990 година. През годините диригенти на оркестъра са били Димитър Асенов, Димитър Панов, Венелин Георгиев.
А от 2002 година негов ръководител е талантливия диригент и композитор Бойчо Димов, който е носител на Голямата награда на град Монтана.
ДУХОВИЯ ОРКЕСТЪР при читалище „РАЗВИТИЕ”- град ВРАЦА с диригент Бойчо Димов и концертмайстор Цветан Тончев!


Духов оркестър – Велико Търново

През 1967 година към ЦП „Културен отдих и художествена украса“ при общински съвет за култура – Велико Търново, се изгражда духов оркестър с диригент Дочо Папазов. Започва успешната му изява на концертния подиум и активното участие в редица градски културни и обществени мероприятия.
В началото задачата е била да се обслужва различни мероприятия в града и окръга, а малко по-късно започват и концертите на открито в градския парк, които продължават и до днес.
През този не малък период от време съставът на оркестъра е реализирал стотици концерти в страната и чужбина. Бил е на турнета в Швейцария, Германия, Унгария и Чехия, както и на много фестивали и прегледи на професионални оркестри.
Солисти на оркестъра са били много известни певци и инструменталисти като Теодоси Спасов, Хилда Казасян, Васил Петров и много други.
От 2014 година диригент на оркестъра е Владимир Бошнаков. Маестро Бошнаков е роден през 1971г. в плевен в семейство на музиканти. Завършил е едновременно специалностите „Кларинет“ и „Дирижиране“ в Националната музикална академия – София. Дирижирал е всички симфонични и оперни оркестри в страната. Понастоящем е диригент и на Държавна опера Русе.


Духов оркестър Ботевград! Любимият оркестър на ботевградчани!

През 1969 година, младият тогава диригент Иван Нешков и група музиканти, обединени от любовта към изкуството на Духовите оркестри, създават Духовия оркестър на град Ботевград!
Така се поставя началото на професионален духов оркестър в Ботевград. Съставът възражда традицията на военната музика, и се смята за приемник на оркестъра, в който някога започва кариерата си Дико Илиев.
Духов оркестър – Ботевград премина през времето и за 49 години продължава да отстоявайки своето призвание – да поддържа традициите живи, да обучава и възпитава, да търси пътя към вкуса на съвременния слушател.
Днес Духов оркестър – Ботевград активно се вписва в културния живот на града. Наред с установените традиции музикантите от Ботевград търсят и преоткрива нови форми и пространства за изява.
От 2008 година на диригентския пулт застава Иванка Савова – възпитаник на НМА „Панчо Владигеров”- София.
Репертоарът на оркестъра е разнообразен и най-вече достъпен както за слушателите в залата, така и за хората на площада, а също и за народните веселия в селата.
Съставът на Духов оркестър – Ботевград е участвал на празници по различни поводи в градовете Ловеч, Габрово,Оряхово, Враца, София.



Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (5) (0)
    1. добавен от: Анонимен 30 Септември, 07:59

    Врачанският диригент Бойчо Димов е уникален!

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 30 Септември, 19:33

    някой нещо да мрънка няма ли? Да не повярва човек в коментарите :lol:

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 30 Септември, 20:54

      Тихо, не викай дявола

  • Отговори (2) (0)
    3. добавен от: Анонимен 30 Септември, 20:45

    Ботевград трябва да се гордее с тази изява,защото взеха участие много добри оркестри ,с чудесни изпълнения,но черешката беше и гвардейският оркестър,в чиито редици има място и музикант роден,учил и раснал тук.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (247)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete