Четвъртък, 2 Май 2024, 20:03

Храмов празник отбеляза манастир "Св.Николай Чудотворец" в Скравена

9 Май 2015, 16:08
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1902 2


Днес за 77 път откакто датира историята за летописа на манастир”Свети Николай Чудотворец” скравенци се събраха под купола на светата обител, за да отбележат храмовия празник - Летен Свети Николай.
Отец Петър отслужи водосвет за здраве на всички присъстващи.  Всички миряни заедно с него се помолиха за здраве, щастие, мир и благоденствие.
Василия Стойнова от църковното настоятелство изнесе кратка реч. Тя посочи, че
от незапомнени времена на днешния ден на това място древните грамадчани са идвали тук и са почитали паметта на великия чудотворец.
„Ние, техните потомци продължаваме техния завет. Нашите деди и бащи изровиха този храм от грамадата камъни и от руините, като наново го построиха, а ние потомците го достроихме, украсихме, дадохме му живот и го завещаваме на децата и внуците. Ние дадохме един пример за родолюбие. Дано този урок те да са го изучили и да продължат нататък по същия път. Завещахме този манастир и на цяла България, защото тук идват хора от цялата страна и когато си отиват, те отнасят в сърцето си спомена за едно красиво кътче от нашия край и за малкия манастир под величествената корона на 600-годишния дъб”.
 
 
След това Отец Петър поръси за здраве всички миряни в храма, след което се отправи да благослови и курбан чорбата, която е дарение от 17 жители на Скравена. Това са Цанко Цеков, общинските съветници Николай Димитров и Цветан Миньовски, Светослав Бановски, Георги Деков, Иван Георгиев, Даниел Попа, Стамен Милчев, Марин Стоянов, Красимир Драгомиров, Иван Митков, Цветан Киричков, Генади Гоцев, Методо Драганов,Николай Тетевенски, Владимир Василев и Данаил Цветанов. Майстор готвач на 300-литровата чорба е Николай Димитров, приготвена от два броя овце.
Василия Стойнова благодари на всички тях от името на църковното настоятелство и от името на всички гости на храма. „Дано Свети Николай да го възнагради стократно”, каза тя.
Извършено бе и освещаване на 17 обредни хлябове под величествения дъб, съхранил се и до днес, благодарение на родолюбивите скравенци и отговорни институции.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 10 Май, 20:56

    Започна изборната кампания.Пияниците на Скравена в манастира.Аааа,че смешно

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 11 Май, 10:22

    смешен си ти

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete