Събота, 18 Май 2024, 13:43

Храните в детските градини и училищата ще бъдат произвеждани само по утвърдени стандарти

6 Ноември 2015, 10:37
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2024 14


Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения, трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт. Месните заготовки и месните продукти, брашното и хлябът пък трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло по браншови стандарт. 
Това е записано в промяната на Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици, която е публикувана преди броени дни в Държавен вестник. В нея е записано още, че месните заготовки, месните и млечни продукти, за които няма утвърден стандарт, е задължително да бъдат произведени по технологична документация.
 
До момента фирмите, снабдяващи детските градини и училищата, имаха право да избират дали продуктите, с които се хранят децата, да бъдат по утвърдените стандарти. С промяната в Наредбата обаче това става задължително, като бизнес операторите имат една година гратисен срок, в който ще могат да снабдяват с наличните храни до изчерпване на количествата им.
 
С текстове в наредбата се забранява и предлагането на екструдирани храни, както и на храни, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен вида на преработката им.
 
Промените в наредбата целят повишаване качеството на храните, които консумират децата.


Източник: balkanec.bg

Коментари (14)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 11:31

    Такаа! Това води до увеличение на таксите в дет.градини и дано остане плащането както беше при Георгиев. Защото видяхте колко краде но това не!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 13:07

    Ще има да мечтаете за "крадеца" Георгиев, малоумни ботевградски говеда! Нали гласувахте за промяна! Само че празните ви тикви не се сетиха, че промяната може да бъде и към по-зле! Честито!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 13:15

    Да, наистина, но по-зле за вас, подредилите се на хранилка. За нас по-зле няма да стане.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: гост 6 Ноември, 13:18

    дали няма да се наложи сина на Иван агронома и сина на Цеца Иванова да минат някакъв курс за да може да запомнят кои храни са полезни и кои не като снабдяват всичките детски градини и новото училище че като ги гледам не блестят с накакъв ум и трудничко ще запомнят

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 15:11

    Браво!Трябва обаче да се проверят лафките на училищата да се види как се правят хамбургери със салам от 3 лева,да се проверят доставчиците на градините и да се види как печелят за сметка на здравето на нашите деца!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: до 2 и 1. 6 Ноември, 15:29

    Какви мечти г-не/г-жо? Това е промяна на нормативната уредба, която цели децата ни да се хранят здравословно, в детските градини и училищата. На това, че децата ни трябва да се хранят с по- добра храна,по- зле ли да му казваме?
    По- справедливо би било, таксите да се определят от доходите на семействата, например, такива с доходи до 800 лв. да плащат 30% от таксите, тези с доходи от 800 до 1500 лв. -50% , тези с доходи от 1500 до 1800 лв. 80% и над 1800лв. пълна такса.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: А 6 Ноември, 16:06

    Номер 4 не се прави на умен, защото не си. Умният човек го избраха за кмет.А на вас не ви остава нищо друго освен да си пишете, пишетеееееееееееееее!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: анонимен 6 Ноември, 16:25

    така е Иване ,прав си....................кучето си лае-кервана си върви

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 17:06

    #6, другарко/ другарю, мечти са твоите мисли! Мечти по комунизма - от всекиго според възможностите, всекиму - според потребностите. Кой, според теб, ще доплаща останалите 70% и 50 % от таксите, а? При това говорим за над 99% от децата, защото толкова са родителите с доходи до 1800 лв!
    Че децата трябва да се хранят с по-добра храна е ясно, но това НИКОГА няма да стане, особено в детските градини и особено в България! Защото по-доброто е по-скъпо! И няма кой да го плаща! А дори и да има - айдуците пак ще хранят децата с евтини боклуци!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 19:10

    Aз, като по-прост, НЕ ям "храни", произведени по Български държавен стандарт.
    Купувам само западноевропейски продукти, понеже са по-качествени, по-чисти, по-вкусни и по-евтини от българските! Малка подробност е, че си отговарят на грамажа, написан на етикета, което никога не се случва с българските и румънски "стоки"! 8)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (247)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete