Понеделник, 29 Април 2024, 06:10

Художникът Стамен Карамфилов откри енкаустична изложба в Ботевград

26 Юни 2014, 15:55
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4268 2


Стамен Карамфилов - художник-реставратор представи днес своя изложба в Исторически музей Ботевград. Откриването на изложбата бе съчетано със 70-годишния юбилей на талантливия автор.
На изложбата присъства и Веселка Божкова - гл. експерт по култура и вероизповедание към Община Ботевград.
Стамен Карамфилов рисува по рядка и специфична живописна техника, която се нарича енкаустика. Основният пластификатор на боите при енкаустиката е восъкът, поради което често техниката е наричана и "восъчна живопис". Боите за техниката представляват пигмент, разтворен във восък. Техниката е особено трудна, тъй като обикновено се работи в затворено помещение и различните цветове на боите непрекъснато се подгряват до температура над 180 градуса. В същото време трябва да се живописва изключително бързо, тъй като енкаустиката не предлага корекции като ретуш - първият слой остава и последен. Поради трудната техника много малко художници се опитват да рисуват с нея. Тя съществува от античността, но поради сложността си е изоставена. Талантливият художник е създал първата картина в света, която е енкаустика върху платно - портрет на Модест Мусоргски и с която особено се гордее.
Стамен Карамфилов живее в Пловдив, но е роден в с. Изворче. Фамилията на автора идва от Шумен, а прадедите му имат огромен принос за индустриализацията на града. Изложбата ще гостува в Ботевград един месец. Самият художник разказа, че докато постигне желания ефект и открие най-добрата техника за създаване на енкаустика е опитвал 30 години. Няма никъде в аналите на историята оставени записки как се прави. Има оставени портрети, които са правени две хилядолетия преди христа и стоят свежи сякаш току-що са създадени. Започва опити с восък сезон след сезон, защото не всеки сезон восъкът е годен. След много опити успява да направи така, че да има ретуш на картините - допълнително прибавяне на цвят или контур. Успява да направи ретуш и да добавя цвят върху цвят и отдолу започват да идват нови и нови цветове. Когато картината се полира започва да става все по живописна. Восъкът се обработва с газова горелка, която достига до 180 градуса. Картините могат да се почистват, което става много лесно с парцалче и вода и произведението става като ново. Художникът сподели още, че е на път да открие как да прави восък, който е хигроскопичен - восък, който се разтваря с вода. По този начин картините остават вечни.
В изложбата можем да видим широко разнообразие от стилове, защото Стамен Карамфилов е реставратор. Можем да видим портрети, къщи, пейзажи, рисунъци на светци и икони. Чрез реставрирането на картини с восък те се запазват от окисляване. Восъкът изолира и запазва. Картините в изложбата са рисувани през последните две години от художника. В България няма друг автор, който да рисува по тази специфична техника. Стамен Карамфилов рисува с черна основа, вади от тъмнината светлина. Леонардо да Винчи също е рисувал върху черен фон. Картините нямат имена, защото индивидуалната човешка фантазия достига до съвършенство, когато е свободна. Художникът умишлено не е наименувал картините си, за да даде свобода на съзнанието на всички, които ги гледат, без да налага граници.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Юни, 09:47

    страхотно творчество чудесни картини и майсторско изпълнение браво

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 13:34

    Страхотни картини

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete