Сряда, 15 Май 2024, 11:06

"Хювефарма" прави трети опит да изкупи изцяло "Биовет"

12 Октомври 2016, 18:35
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2388 5


Компанията на Кирил Домусчиев отправи ново търгово предложение към малките акционери

Братята Кирил и Георги Домусчиеви правят трети опит за изкупуване на дела на дребните акционери в "Биовет". Чрез компанията си "Хювефарма" и свързаната "Опортюнити 2009" той контролира 90.01% от капитала на производителя на медикаменти и фуражи. Офертата за останалите акции е 15.03 лв. за брой, или общо 10.2 млн. лв. Цената ще бъде заплатена със собствени средства от "Хювефарма", става ясно от предложението на компанията.

Комисията за финансов надзор (КФН) на два пъти спря опитите за консолидиране на собствеността. Регулаторът забрани публикуването на предложение първо на цена от 13.30 лв. (10.8% премия) и окончателно на 14.40 лв. (1.38% премия). Усилията на Домусчиев доведоха и до засилена търговия по позицията, която покачи цената на акциите до 16 лв. Различното при новата оферта идва от факта, че за първи път предложената цена е по-ниска от пазарната. Последната обаче все пак беше движена от надеждите за ново по-скъпо търгово. Приходите на "Биовет" към средата на годината достигнаха 117 млн. лв., нараствайки с близо четвърт спрямо същия период на 2015 г. Два и половина пъти се покачи печалбата, нараствайки до 10.45 млн. лв. към края на периода.

Това не остава незабелязано от инвеститорите, като от началото на годината акциите са поскъпнали с 40%, като голяма роля за това имаше и интересът на Домусчиеви за изкупуване на миноритарните акции. Ръстът на крайния финансов резултат задържа съотношението цена/печалба (P/E) под 6, а ако печалбата расте със същите темпове и през третото тримесечие, тя може да понижи допълнително показателя. За сравнение - P/E, при който се търгува основният индекс Sofix, е близо 10. Съотношението се използва, за да се прецени колко е подценена или надценена една компания и колкото по-нисък е покaзателят, толкова по-голям се счита потенциалът за инвестиции в нея, разбира се, при анализа и на други показатели.
Освен това "Биовет" има 9.5 млн. неразпределена печалба, както и 90.9 млн. в перо "други резерви", от които може да бъде раздаден дивидент в бъдеще, който да отива само в компании на мажоритарния собственик. Това пък може да се приеме и за гарант за ликвидност по отношение на задълженията на "Хювефарма" към заемите й от чужди банки.

"Биовет" е заложен по два такива кредита с обща стойност от 421 млн. евро. С тях Домусчиеви изкупиха дела на Rohatyn Group в "Хювефарма" и придобиха активи от конкурентна компания. Тогава една акция на "Биовет" беше оценена на 19.36 лв. от независим оценител при структурирането на кредитирането. Именно и тази цена е повод за недоволство от малки акционери.

Все още недоволни

"Позицията ни не се е променила. Смятаме, че и за КФН стана ясно, че търговият предложител се опитва да обоснове цената на търговото предложение със занижени прогнози за развитието на "Биовет", коментира Ивайло Томов, главен изпълнителен директор на ИП "София интернешънъл секюритис", за "Капитал". Инвестиционният посредник писа писмо до КФН относно първото предложение, в което изрази недоволството си и аргументи срещу цената.

"Прогнозите (на предложителя) са занижени както спрямо оценката от 19.36 на акция, представена на ОСА пред акционерите в средата на годината, така и спрямо последващите финансови отчети на дружеството. КФН вече реагира и защити интересите на миноритарните акционери, разбира се, че се надяваме и занапред да продължи да действа така", коментира още Томов.

Акционерите ще могат да приемат предложението в 28-дневен срок след публикуването му, ако то бъде разрешено от КФН.

Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 18:49

    В цивилизованите страни такива фирми се затварят за неспазване на никакви еко и други норми, а "бизнесмените" се осъждат на доживотен затвор и конфискация на собствеността.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 20:19

    Да, много мушикава фирма, всички там са много хлъзгави.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 20:28

    Ми да им го хлъзнем тогава?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 15:01

    .ДРУГАРКАТА ЦАЧЕВА ЦЕЦКА РАБОТИЛА КАТО СТРУГАРКА,
    НО БИЛА КОМУНИСТИЧЕСКА ДРУГАРКА - ЧЛЕНКА
    НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ - БКП...
    ...И КОМПАРТИЯТА - БКП
    ИЗПРАТИЛА ТАЯ КОЛКОТО ХУБАВА, ТОЛКОВА И УМНА ДРУГАРКА
    ДА СЛЕДВА В УНИВЕРСИТЕТА
    И ТО НЕ КАКВО ДА Е, А ПРАВО...
    ...БЕЗ ИЗПИТ, БЕЗ КОНКУРС - КАТО ПРАТЕНИК - ДОВЕРЕНО ЛИЦЕ НА БКП,
    КАТО "РАБФАК".
    ...А ТАМ В УНИВЕРСИТЕТА - В ЮРИДИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ
    ТАЯ АКТИВИСТКА НА КОМПАРТИЯТА
    ВЕДНАГА БИЛА ПОСТАВЕНА ОТ БКП
    НА ПОСТА - ПАРТИЕН СЕКРЕТАР НА БКП...
    ...И ПОВЕЛА ЯРОСТНА БОРБА СРЕЩУ КАПИТАЛИЗМА,
    ИМПЕРИАЛИЗМА И ЦИОНИЗМА,
    СРЕЩУ САЩ, ИЗС И ЗАПАДНА ЕВРОПА.
    ...ДНЕС ТАЯ "УМНА И КРАСИВА" ДРУГАРКА - ПАК Е ПАРТИЙНА СЕКРЕТАРКА,
    НО СЕГА НА ФАШИСТКО-МАФИОТСКАТА РЕКЕТЬОРСКА ХУНТА - ГЕРБ,
    И СЕГА СЛУЖИ КАТО ПОМИЯРКА И ПОДЛОГА
    НА ВАРВАРСКАТА ФАШИСТКА
    И ЦИОНИСТКА "ДЕМОКРАЦИЯ" НА САЩ, ИЗСРАЕЛ И ЗАПАДНА ЕВРОПА...

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 15:29

    Цъфнал ГЕРБ , цъфнал ГЕРБ , цъфнал ГЕРБ...
    По-здрав от МАМ Цвачка!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete