Събота, 18 Май 2024, 15:40

Икономическата комисия остави забраната за пушене

18 Декември 2012, 13:27
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 765 1


С 10 гласа "за", 6 "против" и 5 "въздържал" се икономическата комисия в парламента отхвърли предложението на депутата от ГЕРБ Евгени Стоев за отпадане на пълната забрана за пушене на закрито.
Трима от представителите на ГЕРБ в комисията гласуваха против предложението - Доброслав Димитров, Борис Грозданов и Недялко Славов.
Крайното решение за проектозакона обаче е на пленарната зала, където трябва да бъде обсъден на второ четене законът за туризма.
Докато се провеждаше едночасовата дискусия в комисията, около сградата на парламента имаше два граждански протеста. Под прозорците на икономическата комисията се бяха събрали привържениците на забраната. А по-многобройния протест беше в другата част на сградата - откъм катедралата "Свети Александър Невски". Участниците в него скандираха срещу ограничението и настояваха за отпадане на забраната.
След заседанието на комисията представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес казаха, че тепърва ще обсъждат какви действия да предприемат, като имало мнения да се премине към гражданско неподчинение, блокиране на пътища, а някои пък обмисляли да закрият бизнеса си.
След гласуването председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин се провикна към депутатите, че същият закон след 6 месеца отново ще се обсъжда в парламента, въпросът е кое ще е мнозинството, което ще гласува.
В началото на заседанието председателят на комисията Мартин Димитров призова колегите си към по-кратка дискусия и да изслушат становищата на двамата министри – на здравеопазването Десислава Атанасова и на икономиката Делян Добрев, които присъстваха на дискусията. Дори се пошегува двамата да седнат по-далеч един от друг заради противоположните им мнения.
Атанасова посочи, че нейната позиция е известна и не променена. Тя е против промяна на закона. Това е мнението и на премиера, и на президента, и на председателя на НС, добави Атанасова. Акцентира обаче, че като човек с богат парламентарен опит, смята внесеното предложение на депутата Стоев за нарушение на правилника на парламента, защото той внася промяна в един закон между първо и второ четене на друг закон, и то след като срокът за това вече е изтекъл. Затова според нея комисията трябва да го отхвърли.
Добрев пък напомни за срещата си от началото на миналата седмица с туристическия бранш и това, че забраната за пушене се отразява сериозно на финансовите резултати на ресторантьорите. Отново бяха цитирани данни, че българските туристи се насочват към съседни държави, където режимът за пушене е по-либерален. Добрев добави, че на него самия му харесва повече да не се пуши в заведенията, но би подкрепил, ако има консенсус в НС да бъде облекчен режимът.
В началото на днешното заседание думата взе депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, който не е член на икономическата комисия и няма право на глас. Той защити отпадането на забраната заради "тежкото положение на бранша" и заради нарушените права на гражданите. В конституията пише, че никой няма право да бъде дискриминиран, посочи той и затова според него никой няма право да изкарва пушачите като животни на студа, за да палят цигара.
Рамадан Аталай от ДПС се обърна към управляващите, че действат на принципа проба-грешка. Попита ги кога са били искрени – дали сега или преди шест месеца, когато гласуваха пълната забрана за пушене на закрито. Обвини ги, че приемат закони и правят поправки, без да имат икономически анализ за въздействието им върху цялата общество. Според Аталай пушенете не е проблем нито на бизнеса, нито на тютюнопроизводителите. Това е проблем на ГЕРБ, заяви той и въпросът според него се обсъжда сега за отклоняване на общественото внимание.
Независимият депутат Стоян Иванов, отцепил се от "Атака", коментира, че всичко е щяло да бъде добре стига контролът в залите за непушачи да е бил по-строг. Той се извини на колегите си за дрезгавия глас и го обясни с това, че тъй като спазвал закона и пушел навън, се разболял. Иванов също е вносител на предложение за отмяна на пълната забрана за пушене, но в закона за здравето, която беше отхвърлена от здравната комисия миналата седмица,
Корнелия Нинова от БСП, която се обяви за отпадане на забраната, коментира, че нейната цел не е постигната. Трябваше да се помогне за здравето на хората, но с три процента е намаляло пушенето на легални цигари. Просто хората пушат контрабандни, заяви депутатката.
Колегата й Румен Овчаров обаче, който гласува против отпадане на забраната, нарече случващото се "театър и цирк" заради предстоящите избори. "Колко пъти едно и също политическо мнозинство трябва да ви употребява", обърна се той към бранша. Сега не се грижат за вас, а за избирателите, които евентуално ще им донесете, добави Овчаров.
Мартин Димитров посочи, че в личен план печели от забраната, тъй като нито той, нито някой от семейството му пуши, но навсякъде, където е отишъл, бизнесът се оплаквал, че забраната е още един фактор, който го води към фалит. Държавният контрол не работи и от това страдат честните собственици с малки заведения, които спазват законите, смята Димитров.

Източник: Дневник

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: пушач 2 Януари, 13:30

    всички ,които го измислиха това ,с тоталната забрана да си ебат майката.такава тъпотия няма никъде.Аз не ям кремвирш,ама не настоявам другите да го правят -нали.ПЪЛНИ ПЕДАЛИ СТЕ.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (248)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete